Femtiårsjubileum for spesiell trosretning

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av de siste gjenværende 'cargokultene' har nettopp feiret femtiårsjubileum.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På Vanuatu har cargokulten fortsatt tilhengere. Foto: Google Earth.På Vanuatu har cargokulten fortsatt tilhengere. Foto: Google Earth.

Cargokulten på Vanuatu fylte femti år sist torsdag. Den spesielle bevegelsen tilber en mytisk messiasliknende figur ved navn John Frum, og forkynner håp om et rike der de innfødte får del i de samme goder (cargo) som de hvite har.

Bevegelsen oppsto for første gang på de melanesiske øyene i Stillehavet under kolonitiden på slutten av 1800-tallet, men slo ut i full blomst på 1930-tallet og under andre verdenskrig da amerikanske styrker ankom øyene i Stillehavet med store mengder skipslast, som våpen, mat og medisiner.

Selv om bevegelsen har dødd ut flere steder etter krigen, holdes trosretningen fortsatt i hevd på øya Tanna i øystaten Vanuatu, melder BBC.

Her tror tilhengerne at John Frum var en amerikaner som sendte de amerikanske styrkene til øyene for å hjelpe. Derfor feirer de ham hver 15. februar med en stor parade med amerikanske flagg og amerikanske uniformer de har laget selv i håp om at han skal komme tilbake.

– John Frum var en gud som en gang skal komme tilbake. Han er vår Gud, vår Jesus, sier leder for bevegelsen, Chief Isaac Wan ifølge BBC.

Tilhengerne av cargokulten håper på en ny tidsalder med materiell velferd og likestilling med de hvite. Starten på dette tusenårsriket skulle markeres ved ankomsten av tallrike skip og muligens også fly som ikke bare skulle ha med seg mat og varer fra Vesten, men som også skulle bringe forfedrene deres tilbake.