Langrennstalenter kan få en fremtid som astronauter

En amerikansk astronaut mener det er fordelaktig å ha god langrennsteknikk når man skal bevege seg på månen. Kanskje er det beste måte å få første nordmann opp i verdensrommet?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les mer:

Les hele artikkelen hos Forskning.no

Mer i ACB Nyheter:
Forskning

Astronomi

Dersom Edwin «Buzz» Aldrin hadde lært seg langrennsteknikk ville han lettere beveget seg på månen. Her fra den første måneferden i 1969. (Foto:Reuter).Dersom Edwin «Buzz» Aldrin hadde lært seg langrennsteknikk ville han lettere beveget seg på månen. Her fra den første måneferden i 1969. (Foto:Reuter).

Harrison Schmitt var med Apollo 17 til månen i 1972. Før han reiste trente han langrenn og mener at det sannsynligvis gjorde ham til den «raskeste mannen på månen». Schmitt sier selv han kom opp i en fart på mellom 10 og 12 kilometer i timen, skriver forskning.no i dag.

- Når du går langrenn, og får rytmen i gang, får du fremdrift ved hjelp av et tåfraspark i det du sklir over snøen, sier han.

- På månen sklir du hovedsakelig ikke, du glir over overflaten. Men du kan bruke den samme rytmen, med tåfraspark, forklarer Schmitt videre.

Lite energiforbruk

Schmitt sier videre han prøvde å overbevise sine kolleger om at langrennsteknikk ville gjøre dem bedre rustet til å bevege seg raskere på månen. De mente at «harehopp»-teknikken fungerte bedre, og valgte heller å hoppe fremover med samlende ben.

- Jeg prøvde å overbevise pilotkollegaene mine om å bruke noen få helger til å lære langrenn, fordi dette er måten å bevege seg raskt og lett med lite energiforbruk over månens overflate på, mener Schmitt.

Hovedgrunnen til at det er fordelaktig å mestre langrennsteknikk er at man kommer seg raskere fremover dersom det skulle oppstå et nødstilfelle, mener Schmitt.

Staver er fremtiden

Siden gravitasjonen på månen er så svak, cirka en sjettedel av jordens, er ski på bena unødvendig, men staver kan være nyttig når folk i fremtiden skal bevege seg der.

- Staver vil være fint for stabiliteten, mener Scmitt.

Astronauten sier også at det er gode muligheter for å stå på ski på månen.

- Jeg mener det er noen svært gode områder for å stå på ski i nedoverbakke der.

Han tenker spesielt på områdene rundt østsiden av Sea of Sereneyi, der hvor ekspedisjonen Apollo 17 landet i 1972.

Personvernpolicy