The Royalties: «The Royalties» (Blister Records/Bonnier Amigo)

Imponerende!

The Royalties' debutalbum er sommerfriskt, sjarmerende og veldig bra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

The Royalties var blant de ti finalistene i Årets Urørt 2006, og spilte nylig på By:Larm - visstnok en storartet konsert. The Royalties er et bevis på at det går an å lage frisk og sprudlende musikk i Norge, ikke bare melankolsk poprock. Dette er en plate fylt til randen med god, sommerlig og fengende pop.

Låtene på albumet spenner fra lett jazzpop til indierock, og har hele veien et behagelig, slentrende preg. Enkelte vil kanskje sette etiketten «softrock» på plata. Band som The Shins, Beulah og Super Furry Animals er naturlige å referere til, og av norske band kan jeg trekke fram The Loch Ness Mouse og Kåre & The Cavemen/Euroboys.

I tillegg til trommer, bass og gitar har The Royalties trompet og trombone i den faste besetningen. Plata krydres også med strykere, piano og gjestevokalister. Lydbilet er lett og luftig, og produksjonen er upåklagelig.

The Royalties debutalbum er rett og slett noe så unorsk som en fabelaktig sommerplate. Det er trolig akkurat det den er ment å være også, all den tid albumet avsluttes med bølgeskvulp og måkeskrik. Plate er proppfull av gode vokalharmonier, fine strykerarrangementer og - selvfølgelig - gode melodier. Det er gitt en del plass til soloer og instrumentalpartier her, og jeg tror dette gjør holdbarheten bedre enn den er på mange andre indiepop-plater.

Å trekke fram enkeltlåter blir litt vanskelig på en så helhetlig plate som denne, men «Shipwreck at bay», «My house is not a home» og «Rotten» er mine favoritter akkurat nå. Sistnevnte er en nydelig midtempo-duett mellom låtskriver/gitarist Tommy Haltbakk og Lillian Samdal, og er virkelig en fryd for øret der den driver avgårde med piano og stryker-/blåserarrangementer.

Tommy Haltbakk og The Royalties kan, sammen med produsent HP Gundersen, være veldig stolte av denne plata. Det er en variert og frisk skive fylt med gode, velproduserte låter. Arrangementene er fine, og sangene på skiva er rike på detaljer. Dette er rett og slett et imponerende debutalbum som har brakt sommeren litt nærmere!

Karakter: 8 av 10

Personvernpolicy