Avslørte norsk pulver-post mot USA

Avslørte norsk pulver-post mot USA
Avslørte norsk pulver-post mot USA

Norsk politi oppdaget i januar fem brev med hvitt pulver. Ett skulle til NATOs hovedkvarter i Brüssel hvor USAs utenriksminister skulle tale. - Takk for hjelpen, sier USAs ambassadør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto:
Dagene før USAs utenriksminister skulle møte europeiske kolleger i Brüssel fant norsk politi brev med hvitt pulver adressert til NATO-hovekvarteret. Foto: REUTERS/ Francois Lenoir/ Scanpix

17. januar oppdaget norsk politi hvitt pulver på vei fra Kirkenes til fem europeiske land. Ett av brevene var adressert til USAs ambassade ved NATO-hovekvarteret i Brüssel. Her skulle USAs utenriksminister Condoleezza Rice delta på et toppmøte om Afghanistan få dager senere.

Brevene viste seg senere å inneholde harmløst pulver og ikke den fryktede anthrax-bakterien som tok livet av fem nordamerikanere, i tiden etter terroranslaget mot USA i september 2001.

Avsenderen skal ha vært en psykisk ustabil mann som nå får medisinsk behandling.

Ga nøkkelinfo

Ambassadøren tilbyr politiet antiterror-trening med et team fra USA Men i et brev fra USAs ambassadør Benson K. Whitley uttrykkes det likevel stor takknemmelighet overfor oslopolitiet og Politiet sikerhetstjeneste (PST) for deres innsats.

PST berømmes også for at deres arbeid ga «nøkkelinformasjon om den involverte personen», skriver Whitley.

Det er ikke første gang ambassaden i Oslo sentrum har fått hjelp med slike hendelser. Også i desember 2005 skal norske laboratorier ha undersøkt pulver sendt til Henrik Ibsens gate 48.

Tilbyr trening

Ambassadør Whitley sier seg fornøyd med innsatsen i de to tilfellene, men han minner om at slike ferdigheter må holdes ved like. Han tilbyr derfor politiet å delta i felles antiterrortrening med et team fra USA i nærmeste fremtid , gjerne på et mindre sted. Dette tilbudet vurderes for tiden av Politidirektoratet (POD) og PST.

Også i fjor var norsk politi flere ganger involvert i antatte anthrax-angrep. I februar var det en ansatt ved NATO-hovedkvarteret på Jåttå, utenfor Stavanger, som fikk hvitt pulver i posten. Og i mai fikk 12 hustander i Oslo tilsendt hvitt pulver, noe som utløste terroralarm og gjorde at berørte familier måtte flytte hjemmefra inntil pulveret ble identifisert.

Alarmerte Brüssel

Etter terrorangrepet på USAs jord for seks år siden har de nordamerikanske myndighetene tatt konvolutter med hvitt pulver svært alvorlig. Til sammen 22 personer har siden den gang blitt smittet av bakterien.

USAs ambassader har i løpet av disse årene mottatt hundrevis av brev med pulver, og disse behandles alle som potensielle trusler.

Etter at politiet opplyste om brevene, iverksatte ambassaden i Norge sine sikkerhetsrutiner og fikk alarmert USAs ambassadør ved NATO-hovedkvarteret.

Personvernpolicy