Frekke apebander herjer Singapore

Frekke apebander herjer Singapore
Frekke apebander herjer Singapore

Apebander herjer i Singapores gater. Det eneste de vil ha er mat. Menneskemat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frekke aper tar seg til rette i Singapore
Flere asiatiske land har sørget for å ordne spesielle områder hvor byaper kan få mat, men i Singapore har man lagt ned totalforbud mot mating av apekatter. Det faller mange aper tungt for brystet. Foto: Vivek Prakash, Reuters.
De er muligens apeverdenes svar på vikingene, apene som nå herjer gatene i Singapore. Horder av langhalede makakaer har nemlig organisert seg og opptrer i grupper på opptil 20 individer med klare mål for øye: Herjing, plyndring og å skaffe seg mat.Apebandene bryter seg inn i hus, åpner skuffer og skap, stjeler mat og gjør sitt fornødne hvor de enn måtte føle for det. De ødelegger piknikkene til folk, stjeler godbiter fra golfere og rapper fra restaurantenes buffeer, melder nyhetsbyrået Reuters.

– Det er en veldig spesiell situasjon, forteller Sharon Chan som har ansvaret for makakene i Singapores parker.

– Det er jo ikke slik at disse makakene virkelig vil angripe. De tenker bare at om du har mat, hvorfor deler du det ikke? Hvorfor spiser du uten å dele? Kan jeg få litt? Dermed går de over noen grenser.

Straks denne grensen overtrås, kan aper bli invaderende. Dermed har handlenett-napping og jaging etter mennesker blitt nokså vanlig i store deler av Sørøst-Asia, sier Chan til Reuters.

Flere asiatiske land har sørget for å ordne spesielle områder hvor byapene kan få mat, men Singapore har lagt seg på en annen linje. De har totalforbud mot mating av apekatter og bøtelegger overtredere med store bøter. I løpet av det siste året har myndighetene montert åtte overvåkningskameraer rundt om i byen. Hittil har 230 personer fått bøter på opptil 200 Singapore dollar (rundt 900 kroner) for å ha matet apekattene.

Apesikre søppelkasser har også blitt montert. De har tyngre lokk enn vanlige søppelkasser, men ifølge Sharon Chan er ikke apene dummere enn at de skjønner at de må opptre i par for å få åpnet disse.

Ingen vet nøyaktig hvor mange makaker som nå lever i Singapore, men en telling for ti år siden tyder på at det er minst 850. Aper med dårlig oppførsel ble tidligere overført til den zoologiske hagen for å lære disiplin og bedre oppførsel, men de stoppet å ta inn flere makaker i 2002. Da hadde burene blitt fulle.

Nå går diskusjonen på hvordan man skal få bukt med apeproblemet i Singapore. Man håper i det lengste å slippe å avlive apene. Men da må innbyggere og turister i Singapore belage seg på å slutte med å gi dem mat.

Det er en vane som for mange vil være vanskelig å bryte. Og det kan være minst like hardt for apene.

Menneskemat er nemlig svært populært blant apekatter og lett å bli avhengig av. På grunn av sukker, salt og krydder er menneskemat mye mer smakfullt for aper enn vanlig jungelmat.

Personvernpolicy