- Alvorlig brudd på taushetsplikten

En liste med 70 navngitte personer som søkte sosialhjelp i Ålesund, er ved en feil blitt lagt ut på internett, av kommunen selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Illustrasjonsfoto: ScanpixIllustrasjonsfoto: Scanpix

De søkte Ålesund kommune om økonomisk støtte til livsopphold, tannbehandling, strømregning og penger til julegaver - men fikk avslag. Så ble deres fulle navn lagt ut på internett - av kommunen selv, skriver Sunnmørsposten.

Ved noen enkle tastetrykk kunne hvem som helst få tilgang til de taushetsbelagte opplysningene.

Informasjonssjef i Ålesund kommune, Eli Anne Tvergrov, ble gjort oppmerksom på den alvorlige tabben av en journalist i Sunnmørsposten.

- Jeg er dypt rystet og veldig, veldig lei meg. Slikt skal selvfølgelig ikke skje. Vi vil gjøre alt som er mulig for å få fjernet dette fra nettet så raskt som mulig, sier Tvergrov til avisen.

Teknisk svikt

Hun kan ikke svare på hvor lenge opplysningene har ligget tilgjengelige på nettet, men skylder på en teknisk svikt.

Tvergrov kunne i 15-tiden i går ikke garantere at kommunen ikke har lagt ut enda flere taushetsbelagte opplysninger på nettet, men hun kunne fortelle at kommunens tekniske leverandør, firmaet Acos med hovedkontor utenfor Bergen, allerede da hadde gjort det vanskeligere å finne fram til informasjonen via internett. Acos er leverandør av den aktuelle programvaren til over 120 kommuner i Norge.

Tvergrov har også bedt Acos om å sjekke om det samme kan ha skjedd andre steder.

Alvorlig brudd på taushetsplikten

- Dette er et alvorlig brudd på taushetsplikten Ålesund kommune her har gjort seg skyldig i, sier sier senorrådgiver Helge Mogstad i kommunalavdelingen hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal til Sunnmørsposten.

- Reglene på dette området er både strenge og krystallklare; man skal ikke offentlig identifisere personer i slike saker, fortsetter han.

Mogstad mener dette er et eksempel på at også kommunene må være forsiktige med å legge ut informasjon på nettet, og ha gode rutiner på området.

Personvernpolicy