OL-søknader levert

I dag leverte Tromsø, Trondheim og Oslo/Lillehammer sine offisielle søknader til NIF om å bli norsk søkerby til vinter-OL 2018.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag la de norske søkerbyene frem sitt kandidatur som norsk OL-søkerby til OL 2018 til Norges Idrettsforbund (NIF) og Norges Olympiske Komitè (NOK).

Kandidatene la vekt på ulike momenter.

Oslo: «Et gjenbruks-OL»

Oslo presenterte seg som byen med best grunnlag for gjenbruk av idrettsarenaer.

– Norge har ikke råd til å drifte to anlegg. I Oslo vil alle anlegg som bygges bli brukt til idrett også etter OL. Vi trenger ikke noe etterbruksfond, sa Kristin Berger Vikøren, leder for Oslo 2018.

Ettersom mange av anleggene er på plass, men kanskje trenger en oppussing fram til et eventuelt OL i 2018, mener Oslo at de vil klare å lage OL om elleve år til halvparten av prisen til sine konkurrenter.

– Dette er et faktum. Sammenlignet med 1994-OL vil lekene i Oslo koste omtrent halvparten omregnet til 2007-kroner, sa prosjektlederen.

Tromsø: «Det naturlige valget»

Tromsø, den nordligste av de tre søkerbyene, la vekt på naturen og at det ville bli veldig kompakte leker.

– Vi har en fantastisk natur og et panorama som er helt enestående, sa Petter Jansen i Tromsø 2018 AS.

– Vi har et opplegg som er veldig kompakt. Det er ikke mer enn 11 kilometer mellom sentrum og de 14 nærmeste anleggene. Det er noe lenger til Blåtind. Men det tar ikke mer enn 35 minutter dersom du holder fartsgrensen, sa Jansen.

Trondheim: «Teknologi og miljø»

Trondheim la i sin presentasjon særlig vekt på å være den mest teknologiske og ikke minst den mest miljøvennlige kandidaten.

- Vi har et miljøvennlig opplegg som viser at 85 prosent av de besøkende kan ta tog, buss eller gå til arrangementene, sa ordfører Rita Ottervik i sin presentasjon.

Den tidligere toppalpinisten Trine Bakke, nå styremedlem i Trondheim 2018 fortsatte:

– Vi legger fram et klimaregnskap som viser at vårt konsept vil være det beste for vår felles framtid med tog og buss,

Avgjørelse i mars

NIF og NOK skal nå fremover besøke de tre kandidatene Tromsø, Trondheim og Oslo/Lillehammer.

En faglig referansegruppe oppnevnt av NIF vil i månedsskiftet februar/mars besøke byene. Referansegruppen, som ledes av Odd Martinsen, vil foreta en grundig evaluering av hver aktuell søkerby basert på de åtte gitte kriteriene som søknadene skal besvare. Oslo er først ut og skal møte referansegruppen 25.-27. februar.

Idrettsstyret vil behandle spørsmålet om hvilken søkerby som skal bli offisiell norsk kandidatby til å arrangere vinter-OL og Paralympics 2018 på idrettsstyremøtet 29-30. mars 2007.

Her kan du lese de kandidatbyene sine søknader:

Søknad fra Tromsø

Søknad fra Trondheim

Søknad fra Oslo/Lillehammer

Personvernpolicy