OL-ekspert: - Tromsø er sjanseløs

OL-ekspert: - Tromsø er sjanseløs
OL-ekspert: - Tromsø er sjanseløs

Klokken 13 i dag mottar Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité (NIF) de tre norske OL-søknadene. Mannen som fikk OL til Lillehammer mener kun Trondheim og Oslo kan nå opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Scanpix
Lillehammer-toppene Petter Rønningen og Gerhard Heiberg ble dekorert etter OL-suksessen for 13 år siden. Siden ble Heiberg styremedlem i Den internasjonale olympiske komité (IOK).

- Å gi OL til Tromsø er en risikosport IOK ikke har innført i programmet for vinterleker, sier Petter Rønningen til VG.

67-åringen var med å skaffe Lillehammer vinterlekene i 1994, og har deretter jobbet for en rekke OL-aktuelle byer.

- Av de tre søkerbyene er det bare Trondheim og Oslo/Lillehammer som har mulighet til å nå opp. Jeg mener Tromsø vil være sjanseløs i den første tekniske vurderingen som IOK foretar, sier Rønningen, som bor på Lillehammer og er styreleder for Olympiaparken AS.

Han avviser imidlertid at han taler hjembyens sak når han kritiserer Tromsøs kandidatur. Petter Rønningen mener den nordnorske kandidaten ikke når opp når det kommer til innkvartering, arenaer og transport.

- Tromsøs beliggenhet med hensyn til klima er sannsynligvis den største risikofaktoren. Den alene vil diskvalifisere byen som OL-arrangør, sier han.

Sjekk de åtte kriteriene NIF legger til grunn for å velge ut en norsk søkerby her. Tromsøs motkandidater har begge som svakhet at de må benytte anlegg et godt stykke unna (Lillehammer og Oppdal), noe som ikke gir kompakte leker.

Hva er så timeplanen fremover? I slutten av mars bestemmer idrettsstyret seg for hvilken by som blir den norske kandidaten til 2018-lekene. I løpet av høsten 2007 eller vinteren 2008 beslutter Stortinget om Norge stiller den nødvendige statsgarantien for vinterlekene. Det er anslått at et norsk OL vil koste mellom 15 og 20 milliarder. Først sommeren 2011 bestemmer IOK seg for hvilket land som tildeles OL i 2018.

- Det viktigste må være å velge byen med størst vinnersjanse internasjonal, skrev sportskommentator Dag Vidar Hanstad hos ABC Nyheter i forrige uke.

I helgen tok Hanstad for seg plussene og minusene hos de tre OL-kandidatene.


Les Tromsøs OL-søknad her.


KRITERIER FOR VALG AV NORGES 2018-KANDIDAT

1. Overordnet arrangementskonsept
2. Naturgitte forhold
3. Transport
4. Overnattingskapasitet
5. Arenaer og infrastruktur
6. Etterbruk
7. Attraktivitet
8. Tilrettelegging for ParalympicsPersonvernpolicy