Fant ukjent Obstfelder-dikt

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter publiserer i dag et upublisert dikt fra en av Norges største diktere, gravd fram i Munch-museets arkiv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Heftet hvor det hittil ukjente Sigbjørn Obstfelder-diktet ble funnet (Foto: Espen A. Amundsen).Heftet hvor det hittil ukjente Sigbjørn Obstfelder-diktet ble funnet (Foto: Espen A. Amundsen).

ABC Nyheter snakket med mannen bak funnet, forskningsbibliotekar Lasse Jacobsen ved Munch- museet. Obstfelder som er mest kjent for diktet «Jeg ser» og de klassiske linjene:

«Jeg ser, jeg ser... Jeg er vist kommet på en feil klode!»

- Mens jeg bladde i Munchs arkiv fant jeg en mappe med et lite håndskrevet hefte og et løst blad, forteller Jacobsen. Mappen var merket med «Obstfelder?», noe som gjorde meg svært nysgjerrig. Etter å ha sammenlignet håndskriften med materialet som finnes i Nasjonalbibliotekets håndskriftsamling var jeg sikker i min sak: Diktene var skrevet for hånd av Sigbjørn Obstfelder selv.

Jacobsen viser meg det lille gulnede heftet og fortsetter:

- Obstfelder har gjort seg flid. Det er ingen overstrykninger, og håndskriften er sirlig, liten og pen. Heftet består av 20 dikt; mange av dem finnes i Obstfelders debutsamling «Dikte» fra 1893. Men ordlyden i enkelte av diktene er noe annerledes enn i den endelige versjonen. Heftet er med stor sannsynlighet et utkast til debutsamlingen i lommeformat. Fire av diktene er trolig aldri blitt publisert, og ett av dem, «Der dør blomster i mit sind», har verken jeg eller Obstfelder-biograf Hanne Lillebo klart å finne igjen noe sted. -

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvordan havnet heftet i Munch-museet?

- Edvard Munch fikk trolig heftet av Sigbjørn Obstfelder i forbindelse med at han skulle lage vignetter til Obstfelders debutsamlingen høsten 1892, forteller Jacobsen. I et brev til sin bror Herman datert 25. juli 1892 skriver Obstfelder følgende: «I går fik jeg som sagt brev fra Vilhelm Krag. Hans forelegger [John Grieg] vil gi ut mine digte til jul - maleren Edvard Munch vil tegne en eller flere vignetter». Det hører med til historien at planen om å bruke Munch som illustratør av ukjente grunner aldri ble realisert, legger Jacobsen til.

Der dør blomster i mit sind

Der dør blomster i mit sind, ja
Der dør blomster i mit sind, ja
Der dør blomster, dør.
Kom jeg en gang ud herfra, hvad
ville så verden være? Vi er jo selv
verden. Verden er som vi er. Det
er speilrefle[k]sion.
Nat! Du er bange for mig!
Du er bange for den eneste fornuf-
tige her i huset. Hvide nat!
Har du din jomfrudom?
Nat! Du har stjålet. Derfor
går du og lurer i mørke. Du
har stjålet den hvide svane. Du
har stjålet den mægtige klarhed.
Nat! Du har røvet. Du har
røvet min forstand.
Nat! Vorherre er i skyerne.
Er du ræd?