Terrorister tilknyttet Al-Qaida dømt i Tyrkia

Terrorister tilknyttet Al-Qaida dømt i Tyrkia
Terrorister tilknyttet Al-Qaida dømt i Tyrkia
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag ble 48 terrorister med tilknytning til Al-Qaida-nettverket dømt i Tyrkia for sin rolle i terrorangrep i Istanbul i 2003.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto:
Harun Ilhan (midten) var den eneste av de tiltalte som innrømmet å ha planlagt terrorangrepene i Istanbul i 2003. Fredag ble han dømt til livsvarig fengsel.(Foto: Reuters / Scanpix)

Hele 74 mistenkte var tiltalt i sammenheng med terroraksjonen som i 2003 drepte 58 og såret flere hundre i fire selvmordsangrep mot henholdsvis Storbritannias konsulat, to synagoger og en filial av banken HSBC.

Fredag ble 26 av de tiltalte frikjent, mens flertallet ble idømt fengselsstraffer mellom 4 og 18 år. Hovedmennene ble dømt til livstid - men benyttet anledningen til å oppfordre tyrkiske muslimer til radikalisering og opprettelsen av en islamsk stat.

En nøye planlagt operasjon

Angrepene i Istanbul i november 2003 omfattet fire separate angrep. To angrep 15. november var rettet mot synagogene Beth Israel og Neve Shalom.

Fem dager senere, 22. november, ble det Britiske konsulat i Istanbul og den britiske banken HSBC angrepet. Blant de drepte var Storbritannias generalkonsul Roger Short, den øverste representant for det offisielle Storbritannia. Al-Qaida tok i etterkant av angrepene ansvaret for hendelsen. Angrepet var resultatet av grundig planlegging og omfattende finansielle ressurser. Mange mente at Osama bin Laden selv hadde iverksatt angrepet, men at han var skuffet over utfallet fordi så mange muslimer døde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

48 dømt

Fredag ble 48 dømt for deres rolle i angrepene, i en rettssak kjennetegnet av omfattende sikkerhetstiltak. Dommeren poengterte at fem av de syv som var idømt livstid ikke burde bli gitt noen mulighet til å få redusert sin dom.

De fleste tiltalte bestred sin skyld, og kun en av de syv som ble dømt til livstid, Harun Ilhan, innrømmet å være tilknyttet Al-Qaida og å ha deltatt i planleggingen av angrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Syriske Louai al Sakka som antas å være hovedmannen ble også dømt til livstid. Al Sakka er en prominent figur i Al-Quaida, og var allerede dømt – in absentia – til livstid i fengsel i Jordan.

I samarbeid med Abu Musab al-Zarqawi, kjent som lederen for Al-Quaida i Irak, planla Louai al Sakka i 2002 en rekke giftgassangrep mot amerikanske og israelske borgere i Midtøsten. Planene slo den gangen feil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Drøm om islamsk stat

Det var ingen anger å spore i rettssalen hvor flere av de tiltalte benyttet anledningen til å uttrykke sine meninger.

- Allahu Akbar, eller 'Gud er stor', ropte flere av de tiltalte.

Hovedmannen Al Sakka manet til videre kamp.
- Mine heltebrødre! Ikke vær bekymret for meg – seieren er veldig nær, sa han i det han avsluttet sitt forsvar.

- Ikke gi opp, ikke av noen grunn, sa han og siterte koranen.

Harun Ilhan, den eneste tiltalte som innrømmet sin deltakelse i angrepet, benyttet anledningen til å kritisere Tyrkias sekularitet og uttrykte håp om at en islamsk stat kunne bli etablert i Tyrkia.

- Vi vet at dette regimet en dag vil kollapse og at et islamsk regime vil bli etablert. Før dagen kommer da dere skulle ønske dere var muslimer – vær muslimer, sa han til Tyrkias befolkning, som i hovedsak består av moderate muslimer.

- Jeg inviterer dere til Allahs religion, gjentok han gang på gang.