Nekter å vaksinere barn

Helsearbeidere i den nordlige delen av Pakistan har blitt nektet av foreldre å vaksinere 24 000 barn mot polio.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helse
Mer helse i ABC Nyheter

Helsearbeidere i den nordlige delen av Pakistan har blitt nektet av foreldre å vaksinere 24 000 barn mot polio, skriver The Guardian. Bakgrunnen skal være rykter om at vaksinen var et amerikansk komplott for å sterilisere uskyldige muslimske barn.

Religiøse årsaker

En frivillig gir et barn poliovaksine i Dhaka, Bangladesh, i 2006. REUTERS/Rafiqur Rahman.(BANGLADESH)En frivillig gir et barn poliovaksine i Dhaka, Bangladesh, i 2006. REUTERS/Rafiqur Rahman.(BANGLADESH)

Verdens Helseorganisasjon (WHO) har lenge hatt pågående programmer for å få bukt med polio i Pakistan. Landet er ett av bare fire land hvor polio fremdeles forekommer. De tre andre er Nigeria, India og Afghanistan.

Spredningen av desinformasjon om vaksinen har ført til en økning i antall registrerte tilfeller av sykdommen, fra 28 tilfeller i 2005 til 39 tilfeller i 2006. Ekstremistiske religiøse ledere bruker høytalere fra moskeer, illegal radio og muntlig overføring for å spre rykter og anti-amerikansk propaganda. Dermed nekter mange foreldre å vaksinere barna sine av «religiøse årsaker».

I et forsøk på å parere ekstremistene har hjelpearbeidere i regionen fått med kopier av en fatwa, en religiøs ordre, utstedt av lederne av Pakistans to mest innflytelsesrike religiøse partier. Fatwaen, som er underskrevet av de to lederne, Maulana Fazlur Rehman og Qazi Hussain Ahmed, gir klart uttrykk for støtte til vaksineringen. Dette beroliget mange, og mer enn 5.7 millioner barn ble vaksinert i januar.

Truet

I noen tilfeller har hjelpearbeidere blitt truet av lokale militsgrupper, andre steder krever lokale funksjonærer penger eller andre goder for å tillate vaksinene. Problemene med vaksinene henger også tett sammen med konfrontasjoner mellom regjeringen og lokale militante grupper. Vegringen mot vaksinen er spesielt høy i områder der konservative religiøse ledere og varianter av «pakistansk taliban» overser sentrale myndigheter og lager sine egne lover.

Får ikke utryddet polio

Selv om bare 24 000 barn ikke ble vaksinert, utgjør dette en bekymring. WHO har siden 1985 forsøkt å utrydde sykdommen uten å lykkes. Amerika ble erklært poliofritt i 1994, mens Europa ikke oppnådde samme status før i 2002. Sykdommen er i dag begrenset til noen områder i de fire berørte landene, og man tror at tilfeller utenfor disse er importert fra de samme områdene.

Etter en global kampanje mot polio fra 1988 og utover 90-tallet har antall tilfeller av polio gått ned fra 350 000 til bare 1 986 registrerte tilfeller. To milliarder barn har blitt vaksinert, og WHO mener at dette har reddet mer enn fem millioner mennesker fra å bli lammet av viruset.

Personvernpolicy