Frykter at operaen står under vann om 100 år

Går det slik klimaforskere frykter, vil det nye Operabygget i Bjørvika i Oslo ligge for lavt om 100 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Går det slik klimaforskere frykter, vil det nye Operabygget i Bjørvika i Oslo ligge for lavt om 100 år. Illustrasjon: Vianova. Går det slik klimaforskere frykter, vil det nye Operabygget i Bjørvika i Oslo ligge for lavt om 100 år. Illustrasjon: Vianova.

Oslo (NTB): Operabygger Statsbygg er ikke enig.

- Vi har tatt høyde for at sjøen kan stige inntil 2,6 meter over dagens middelvannstand, sier avdelingsdirektør Mette Nordhus i Statsbygg til Aftenposten.

Nordhus presiserer at alle nødvendige hensyn er tatt, også til hundre- og tusenårsbølgen, og at operaen ligger trygt.

Professor og klimaforsker Atle Nesje ved Bjerknessenteret ved Universitetet i Bergen er likevel overrasket at Statsbygg valgte å bygge så lavt. Han er også forundret over at Statsbygg ikke har kontaktet landets fremste ekspertise på klimaendring og vannstigning, nemlig Bjerknessenteret.

- I Oslo er høyeste observerte vannstand 195 centimeter over middelvannstand. Dette skjedde i 1914. Hvis man bruker Stefan Rahmstorfs havnivåkurve og korrigerer for dagens landhevning i Oslo på 4 millimeter årlig, vil man i år 2100 kunne oppleve en vannstand under en stormflo som i 1914 på 241 cm over middelvannstand. Hvis man plusser på 34 centimeter, som ligger i usikkerheten i Rahmstorfs kurve, kan vannstanden bli 2,75 meter høyere enn i dag.

- Middel høyvann i Oslo Havn ligger i dag 14 cm høyere enn middelvannstanden, så da nærmer vi oss 2,9 meter. Vi må også legge til effekten av vind og bølger, sier Nesje. (©NTB)

Personvernpolicy