Enighet om avtale om Nord-Koreas atomprogram

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utsendingene til sekslandssamtalene om Nord-Koreas atomvåpenprogram er kommet til enighet om de første skrittene på vei mot en nordkoreansk atomnedrustning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Koreas sjefforhandler Kim Kye-gwan har godtatt å avvikle det nordkoreanske atomprogrammet i bytte mot energibistand fra USA, Kina og Sør-Korea. (Foto: Scanpix/Reuters/Jason Lee)Nord-Koreas sjefforhandler Kim Kye-gwan har godtatt å avvikle det nordkoreanske atomprogrammet i bytte mot energibistand fra USA, Kina og Sør-Korea. (Foto: Scanpix/Reuters/Jason Lee)

Avtalen innebærer at Nord-Korea får en million tonn olje i bytte mot å avvikle sitt atomprogram innen to måneder. I tillegg får de 50.000 tonn drivstoff for å stenge atomanleggene og åpne for inspeksjoner fra IAEA, ifølge det japanske nyhetsbyrået Kyodo.

- Nord-Korea har i bunn og grunn gått med på alle tiltakene i avtaleutkastet, sa den amerikanske sjefforhandleren Christopher Hill tirsdag etter fem dager med intense forhandlinger i Beijing.

Hill sa at den tentative avtalen allerede er godkjent av regjeringen i Washington, men den må godkjennes av alle de seks landene som deltar i forhandlingene. Foruten USA og Nord-Korea gjelder det Japan, Kina, Russland og Sør-Korea.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Intense forhandlinger


Partene nådde fram til avtalen etter 16 timers intense forhandlinger mandag. Partene møttes igjen tirsdag morgen for å finpusse enkelte detaljer, men avtalen var i virkeligheten klar, ifølge en av de sørkoreanske forhandlerne.

Samtalene ble innledet torsdag i forrige uke i en optimistisk atmosfære som følge av et bilateralt møte mellom USA og Nord-Korea i Berlin i januar, og etter at begge parter ga til kjenne en vilje til å kompromisse.

Allerede fredag sirkulerte det kinesiske avtaleutkastet som til slutt ble grunnlaget for avtalen som ble oppnådd. Men forhandlingene truet likevel med å låse seg på grunn av uenighet om hvor mye energibistand Nord-Korea skulle få.

Ifølge New York Times skal Nord-Korea ha godtatt å gjennomføre en permanent stans i virksomheten til landets viktigste atomanlegg ved Yongbyon innen 60 dager. USA, Sør-Korea og Kina skal levere oljen som Nord-Korea får.

Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap sier det dreier det seg om 500.000 tonn olje, pluss andre energiforsyninger og humanitær bistand i tilsvarende mengder.

Ifølge en diplomatisk kilde hadde Nord-Korea opprinnelig krevd 2 millioner tonn olje årlig, og 2.000 megawatt elektrisitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Første skritt


Enigheten er det første konkrete og positive skrittet i retning av en nordkoreansk nedrustning siden samtalene begynte i 2003. Prosessen nådde sin dypeste avgrunn da Nord-Korea i oktober kunngjorde at de hadde sprengt sin første atombombe.

- Det er oppmuntrende at vi er i stand til å ta et skritt framover i spørsmålet om atomnedrustning, sa Hill til pressen i Beijing tirsdag.

Nord-Korea hadde ingen kommentar til nyheten om enigheten, men Sør-Koreas utsending Chun Yung-woo sa han trodde avtalen ville godkjennes i Pyongyang.

Japans statsminister Shinzo Abe sa imidlertid at Japan ikke kan gi bistand til Nord-Korea før konflikten om bortførte japanere er løst. Nord-Korea har sendt tilbake fem av de 13 de innrømmer å ha bortført, og sier at de andre er døde.

Bolton opprørt


I USA kom tidligere FN-ambassadør John Bolton med krass kritikk av avtalen. Han oppfordret president George W. Bush til å avvise den fordi den får USA til å framstå som svakt.

- Jeg er svært opprørt over avtalen. Den sender helt feil signal til alle rundt om i verden som kan tenke seg å skaffe atomvåpen, sa han til CNN.

Han sa at de vil tenke at hvis de bare holder ut lenge nok mot USA, blir de rikelig belønnet, i dette tilfellet med store oljeleveranser for bare delvis å gjøre det som trenger å gjøres.

Forhandlingene om Nord-Koreas atomvåpenprogram har pågått i over tre år. I november 2005 ble Nord-Korea lovet energibistand og sikkerhetsgarantier i bytte mot løfter om å stanse atomprogrammet. Men samtalene gikk i vranglås på grunn av andre temaer. (©NTB)