Norge sender 150 spesialsoldater til Kabul

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge sender rundt 150 spesialtrente soldater til Afghanistans hovedstad Kabul, bekrefter regjeringen. Soldatene skal komme fra Forsvarets spesialkommando og Hærens jegerkommando, ifølge NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og regjeringen har bestemt seg for å sende nye spesialstyrker til Afghanistan. Her er Støre på vei inn til møtet i den utvidede utenrikskomiteen på Stortinget tirsdag morgen. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX)Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og regjeringen har bestemt seg for å sende nye spesialstyrker til Afghanistan. Her er Støre på vei inn til møtet i den utvidede utenrikskomiteen på Stortinget tirsdag morgen. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX)

Oslo (NTB): Bekreftelsen kom etter møtet i den utvidede utenrikskomiteen tirsdag formiddag. Soldatene skal ha base i Kabul. Hvis de skal flyttes fra basen i hovedstaden, må Norge spørres om lov.

- Vi har orientert om at Norge, etter anmodning fra NATO, må kunne bidra til det som NATO mener trengs i Afghanistan. Det vi kan bidra med, er spesialstyrker, altså godt trente folk, til å være med å beskytte Kabul-regionen mot anslag og terrorangrep, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Han understreker at Kabul er et område som de norske styrkene kjenner godt, og at de derfor vil kunne gjøre en god jobb der.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Soldatene skal ikke til Sør-Afghanistan


Partileder og finansminister Kristin Halvorsen (SV) skal ha lovet landsstyret i partiet at soldatene som nå skal sendes til Afghanistan, ikke skal operere i de sørlige delene av landet.

- Hun sa at vi ved å sende soldatene til Kabul kan få forsikringer om at de ikke skal flyttes noen annen plass og særlig ikke til sør. For det med å sende til sør, kommer ikke på tale for SV, sier landsstyremedlem og nestleder i Møre og Romsdal SV, Oddrun Årflot, til NRK.

Hun sier beslutningen vekker sterke reaksjoner i SV.

Erna Solberg fornøyd


Høyre-leder Erna Solberg er glad for regjeringens beslutning om å sende flere soldater til Afghanistan.

- Norge er kommet ut av den spesielle situasjonen vi har satt oss i internt i NATO, sier hun.

Solberg var sterkt kritisk til at regjeringen sa nei til forespørselen før jul, og mener utenrikspolitikken ble styrt av anti-NATO-partiet SV.

- Vi kan ikke ha en utenrikspolitikk som er avhengig av dagsformen i SV. Nå har de slukt noen kameler, sier hun. (©NTB)

Relatert artikkel:

Norge sender flere soldater til Afghanistan