Mobiler mot AIDS

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mobiltelefoner utstyres nå for å brukes i kampen mot HIV og AIDS i Afrika. Planen, som krever investeringer på 10 millioner dollar ble lansert tirsdag av USAs regjering og flere mobilselskaper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

48 barn, der foreldrene er syke eller døde av AIDS, blir tatt hånd om på ADAPE-senteret i Pietermaritzburg utenfor Durban i Sør-Afrika (Foto: Heiko Junge / SCANPIX).48 barn, der foreldrene er syke eller døde av AIDS, blir tatt hånd om på ADAPE-senteret i Pietermaritzburg utenfor Durban i Sør-Afrika (Foto: Heiko Junge / SCANPIX).

Målet med «Phones for Health»-prosjektet er å gi helsepersonell muligheten til å legge helseopplysninger inn i en sentral database.

Internettilgang og faste telefonlinjer har nemlig vært sjelden vare over store deler av Afrika. Dermed har helsepersonell på kontinentet hittil vært nødt til å bruke penn og papir i arbeidet med å dokumentere helseopplysninger.

I dag bor imidlertid 60 prosent av afrikanerne i områder med mobildekning. Ifølge GSM Association er dekningsgraden forventet å stige opp mot 85 prosent innen 2010. GSM Association er en internasjonal handelsgruppe som representerer ledende mobiloperatører.

Howard Zucker, viseadminstrerende direktør i Verdens helseorganisasjon (WHO), sa verdenskongressen 3GSM i Barcelona at den eksplosive spredningen av mobilnettverk i verden har åpnet for en unik mulighet til å endre på hvordan land kan takle globale helseutfordringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tiltaket, som bygger på et pilotprosjekt i Rwanda, vil i første omgang brukes i HIV- og AIDS-kampen i ti land i Afrika. Håpet er å utvide til enda flere land både i Afrika og Asia. På verdenskongressen ble det sagt at målet er at mobilteknologien ikke bare skal brukes i forbindelse med HIV og AIDS, men at det skal utvides til også å gjelde sykdommer som malaria og tuberkolose.