SV-ere forsvarer Afghanistan-vedtak

Artikkelen fortsetter under annonsen

SV-politikere på Stortinget forsvarer vedtaket om å sende flere norske soldater til Afghanistan, men understreker at det er problematisk for partiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Jonas Gahr Støre informerte tirsdag Stortinget om regjeringens beslutning om å sende ytterligere spesialstyrker til Afghanistan. (Foto: Erlend Aas / SCANPIX)Utenriksminister Jonas Gahr Støre informerte tirsdag Stortinget om regjeringens beslutning om å sende ytterligere spesialstyrker til Afghanistan. (Foto: Erlend Aas / SCANPIX)

Oslo (NTB-Tone Hertzberg): Parlamentarisk leder for SV Inge Ryan avviser påstandene fra Høyre og Frp om at det ikke er noen restriksjoner på hvor soldatene fra Norge skal sendes.

- Utenriksministeren var meget tydelig på at soldatene ikke skal brukes i sør og at Norge ikke skal sende flere bidrag i 2007.

- Er dette en midlertidig seier for SV?

- En midlertidig seier er også en seier. Situasjonen i Afghanistan vil bli diskutert hele tiden. Men dette er en krevende situasjon for SV. Vi er likevel ikke parkert på sidelinja i denne saken. Tvert imot har vi hatt stor innflytelse på beslutningen, sier han.

Ingen pådriver


Utenrikspolitisk talskvinne Ågot Valle understreker at SV ikke har vært noen pådriver for å sende flere soldater til Afghanistan, men at partiet aksepterer vedtaket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi ser ikke den store nytten av flere soldater. Men det viktigste for oss er at det ikke sendes norske soldater til Sør-Afghanistan hvor den offensive krigføringen mot Taliban foregår. Krigføringen foregår på en sånn måte at oppslutningen om Taliban øker fordi forholdene for befolkningen stadig forverres, sier hun.

SV-veteran Stein Ørnhøi var også til stede på Stortinget tirsdag. Han er ikke glad for økt norsk militært nærvær i Afghanistan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Slik jeg har forstått det, skal disse styrkene ikke delta i den krigen som foregår i sør, og det er jeg veldig glad for. Å opprettholde ro og orden i landets hovedstad er noe annet, men mitt primære standpunkt er at vi ikke sikrer Norge ved å krige i Afghanistan. Men dessverre er det ikke mulig å få det politiske Norge med på dette, sier han.

- Problematisk


En annen sterk motstander av å sende flere norske styrker til Afghanistan, er Hallgeir Langeland. Han sier saken er problematisk for SV, fordi det er stor uenighet i partiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- SVs strategi er ikke å pøse på med mer våpen, men å pøse på med mer sivil innsats. Erfaringsmessig fører ikke mer krig nødvendigvis til mer fred, sier Langeland til NTB.

Han mener saken er trukket altfor raskt gjennom regjeringen og etterlyser en mer demokratisk prosess.

Betydelig innsats


Statssekretær Bård Vegar Solhjell fra SV sier det var viktig å unngå at det ble sendt styrker til Sør-Afghanistan.

- Vi skal ha en militær deltakelse i nord og i Kabul. Regjeringen har ikke snudd, vi fortsetter med en betydelig innsats i Afghanistan, sier Solhjell til NTB.

Både han og partileder Kristin Halvorsen har understreket at det ikke er noen militær løsning i Afghanistan.

- Vi må satse på gjenoppbygging slik at sivilbefolkningen får det bedre og vi unngår rekruttering til terror. Men det er nødvendig med en militær tilstedeværelse, blant annet for å sikre hovedstadsområdet mot selvmordsangrep og gjøre det mulig å drive bistandsarbeid, sier Solhjell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trekke seg


Landsstyremedlem i partiet, Michael Bo Bergman, mener SV må vurdere å trekke seg fra regjeringen etter vedtaket om å øke Norges styrkebidrag i Afghanistan.

- Dette er en særdeles vanskelig sak for SV, og det var ikke akkurat noen jubelstemning i landsstyret over å måtte ta stilling til en så vanskelig sak. Nå må SV vurdere sin posisjon i regjeringen, sier Bergman til Kanal 24.

Mandag kveld satt SVs landsstyre i et krisemøte hvor partileder Kristin Halvorsen prøvde å roe gemyttene. (©NTB)