SVs tålegrense nådd

Artikkelen fortsetter under annonsen

SV ble presset til å godta at flere norske soldater sendes til Afghanistan. Motstanden mot å sende soldater er stor i partiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i samtale før møtet i utvidet utenrikskomité på Stortinget tirsdag morgen. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX)Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i samtale før møtet i utvidet utenrikskomité på Stortinget tirsdag morgen. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX)

Oslo (NTB-Tone Hertzberg/Svein Kristoffersen): Partileder Kristin Halvorsen handlet etter alt å dømme i strid med flertallet i landsstyret da hun gikk med på at regjeringen skulle sende flere soldater.

Norge sier ja til NATOs henvendelse og sender rundt 150 spesialsoldater til Afghanistans hovedstad Kabul. De skal ikke brukes sør i landet, hvor krigføringen mot Taliban foregår.

Regjeringen sier også at Norge ikke vil komme med ytterligere militære bidrag i 2007.

NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer er fornøyd med vedtaket, men minner om at alle ISAF-soldater kan omplasseres i en krisesituasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krav om avgang


SV internasjonale leder Reza Rezaee går lengst i kritikken. Han krever partilederens avgang og at partiet må gå ut av regjeringen umiddelbart.
Ingen andre sentralstyremedlemmer NTB har vært i kontakt med går så langt, men kritikken mot at SV står bak regjeringens vedtak er sterk.

- Hadde spørsmålet om regjeringsdeltakelse blitt tatt opp på mandagens ekstraordinære sentralstyremøte, kan det godt hende det hadde blitt flertall for at vi skulle trukket oss ut, sier lederen i Akershus SV, Per-Olav Lauvstad, til NTB.

Han mener vedtaket om å sende spesialstyrker til Kabul er i strid med partiets program og prinsippet om SV som fredsparti.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen i Buskerud SV, Randi Benjaminsen, karakteriserer avgjørelsesprosessen i partiet som udemokratisk.

- Partiet er blitt holdt utenfor beslutningsprosessen. Vi ble bare orientert etter at vedtaket ble fattet, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarer vedtaket


SV-politikere på Stortinget forsvarer vedtaket, men understreker at det er problematisk for partiet. Utenrikspolitisk talskvinne Ågot Valle sier at SV ikke har vært noen pådriver for å sende flere soldater til Afghanistan.

- Vi ser ikke den store nytten av flere soldater. Men det viktigste for oss er at det ikke sendes norske soldater til Sør-Afghanistan hvor den offensive krigføringen mot Taliban foregår. Krigføringen foregår på en sånn måte at oppslutningen om Taliban øker fordi forholdene for befolkningen stadig forverres, sier hun.

Vil si nei


SV-leder Kristin Halvorsen sier til NTB at regjeringen vil si nei dersom det kommer forespørsel fra NATO om å flytte norske spesialstyrker til Sør-Afghanistan.

- Hvis vi hadde tatt dissens i regjeringen, hadde SV meldt seg ut av regjeringsdiskusjonen om og hvor Norge skal sende soldater, sier Halvorsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun sier at å trekke seg fra regjeringssamarbeidet vil være verre en verst.

- Det er et massivt flertall i Stortinget for å sende norske styrker også til Sør-Afghanistan. Det har vi forhindret, og det er viktig for SV, fastslår hun.

Strør salt i såret


Opposisjonen bidrar med å strø salt i såret til Kristin Halvorsen. Før jul fikk SV gjennomslag for å si nei til flere soldater, etter først å ha lidd nederlag i gasskraftsaken. Høyre og Frp er glad regjeringen nå har snudd, og mener SV har tapt grundig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp-formann Siv Jensen er overrasket over at SV ikke har tatt dissens i regjeringen. Hun mener Norges troverdighet i NATO fikk en kraftig smell før jul, av innenrikspolitiske årsaker.

- At Ap nå har parkert SV så totalt på sidelinjen og fattet en beslutning som de vet har meget bred støtte i Stortinget, synes jeg var klokt, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- SV har tapt, men får løpe rundt og si at soldatene ikke skal til Sør-Afghanistan. Jeg har spurt om det er noen formelle restriksjoner på hvor de norske styrkene skal sendes, og har fått til svar at det ikke er det, sier Høyre-leder Erna Solberg til NTB.

Relaterte saker:

SV-ere forsvarer Afghanistan-vedtak
Norge sender 150 spesialsoldater til Kabul
- Stoltenberg ville sende 150 spesialsoldater
NATOs nye, vanskelige rolle