Vanner norske frø i kosmos

Astronauten Sunita Williams på den internasjonale romstasjonen vanner spirende linsefrø for forskere i Trondheim.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av oppgavene for den nord-amerikanske astronauten Sunita Williams er å vanne norske linsefrø. Foto: NASAEn av oppgavene for den nord-amerikanske astronauten Sunita Williams er å vanne norske linsefrø. Foto: NASA

Hvis mennesker skal kunne reise langt ut i rommet, må de kunne produsere maten sin selv. Derfor er det nødvendig å lære hvordan planter oppfører seg i fravær av tyngdekraft.

I den internasjonale romstasjonen er det nå flere plantekamre med linsefrø som overvåkes av Plantebiosenteret ved Norges Teknisk Naturvitenskapelige Universitet (NTNU) i Trondheim.

Eksperimentet gjøres ved at plantene vokser i to like kamre. Men forskjellen er at det ene kammeret roterer kontinuerlig for å skape en kunstig tyngdekraft. Det andre står stille, for at forskerne skal kunne studere hvor lav tyngdekraft som skal til før plantene begynner å oppføre seg rart og eventuelt slutter å vokse.

- Ut fra de krumninger som framkommer, kan man beregne den minste kraften som må til for å få planterøtter til å bøye seg, sier Tor-Henning Iversen, leder for Plantebiosenteret ved NTNU til forskning.no.

Dette kan forskerne ikke gjøre på jorda, fordi tyngdekraften er konstant. (©NTB)

Og her er Sunita Williams log fra rommet.

Personvernpolicy