Medisin forebygger selvmord

Antallet selvmord i Norge gikk markert ned samtidig som nyere medikamenter mot depresjon kom på markedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn 7 prosent av den voksne norske befolkningen behandles i dag med antidepressiver. Ill.foto: Sara Johannessen / SCANPIX Mer enn 7 prosent av den voksne norske befolkningen behandles i dag med antidepressiver. Ill.foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Det viser en ny studie som Folkehelseinstitutt har gjort på selvmordsfrekvensen i Norge. Virkningen gjelder ikke bare SSRI-preparatene, men alle nyere antidepressiver. Effekten var mest synlig de første årene etter at midlene ble introdusert.

Psykisk sykdom, og spesielt depresjon, er den viktigste risikofaktor for selvmord. I dag blir mer enn 7 prosent av den voksne norske befolkningen behandlet med antidepressiver.

I studien til Folkehelseinstituttet ble sammenhengen mellom salg av antidepressiver og selvmordsraten undersøkt for hele landet og for fylkene hver for seg. Både nyere antidepressiver og eldre ble tatt med, og resultatene ble korrigert for alkoholbruk og arbeidsledighet.

På begynnelsen av 1990-tallet var økning i salg av antidepressiver forbundet med en nedgang i antall selvmord på rundt 150 per år. Også på fylkesnivå viste undersøkelsen lignende funn som for hele landet.

De siste årenes store salgsøkning av antidepressiver gir imidlertid ikke like positive effekter på selvmordsstatistikken som da medikamentene var nye. (©NTB)

Personvernpolicy