Putin lover atomhjelp til Saudi-Arabia

President Vladimir Putin vil hjelpe Saudi-Arabia med å utvikle kjernekraft og varsler at Russland ønsker et tettere samarbeid med den muslimske delen av verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag ble Vladimir Putin tatt imot på rød løper av kong Abdullah. (Foto: Reuters / SCANPIX)Søndag ble Vladimir Putin tatt imot på rød løper av kong Abdullah. (Foto: Reuters / SCANPIX)

Riyadh (NTB-AP-AFP): Saudi-Arabia rullet ut den røde løperen da Putin som den første russiske president noensinne besøkte landet som tradisjonelt er en av USAs nærmeste allierte i Midtøsten.

Putins agenda i den oljerike Golfstaten er av både politisk og økonomisk art. Søndag kveld diskuterte han krigen i Irak og den israelsk-palestinske konflikten med kong Abdullah. Mandag var det klart for et møte med om lag 200 saudiarabiske og russiske forretningsfolk på et hotell i hovedstaden Riyadh.

Fredsfremstøt


- Russland er fast bestemt på å forsterke samarbeidet med den islamske verden, sa Putin til næringslivstoppene. I sin tale fremholdt han at Russland er et samfunn med flere folkeslag og religioner hvor kristne og muslimer lever i fredelig sameksistens. Han sa også at landet har lang erfaring i å fremme samarbeid på tvers av etniske og religiøse skillelinjer.

- Russland er innstilt på å følge denne tilnærmingen i alle regioner, deriblant i Midtøsten og den arabiske Golfen, sa Putin, uten å nevne konflikten i delrepublikken Tsjetsjenia, hvor muslimske opprørere har kriget mot den russiske sentralmakten i mange år.

Russlands president Vladimir Putin er på sitt første besøk i Saudi-Arabia for å utforske muligheten for et tettere politisk og økonomisk samarbeid mellom de to oljerike landene. Søndag ble han tatt imot på rød løper av kong Abdullah. (Foto: Reuters / SCANPIX)Russlands president Vladimir Putin er på sitt første besøk i Saudi-Arabia for å utforske muligheten for et tettere politisk og økonomisk samarbeid mellom de to oljerike landene. Søndag ble han tatt imot på rød løper av kong Abdullah. (Foto: Reuters / SCANPIX)

Felles oljepolitikk


Mens Saudi-Arabia er verdens største oljeprodusent, kommer Russland på en god annenplass. Ifølge kong Abdullah vil de to landene nå etablere en felles kommisjon for å samordne sin oljepolitikk.

Et tettere samarbeid mellom de to kraftgigantene vekker uro i USA, som er svært avhengig av saudiarabisk olje.

Da Putin ankom søndag var kong Abdullah raus i omtalen av sin nye russiske venn:

- I Putin ser jeg en statsmann og en mann som står for fred og rettferdighet, sa Abdullah. Putin beskrev seg selv som en lojal venn av det muslimske kongedømmet, og fremholdt at de to landene kan gjøre mye for å knytte tettere bånd.

Våpen?


Med vetorett i FNs sikkerhetsråd og som medlem av den såkalte Midtøsten-kvartetten, representerer Russland en attraktiv politisk samarbeidspartner for Saudi-Arabia.

Saudi-Arabia ser muligens også for seg en økt våpenimport fra Russland, slik at landet blir mindre militært avhengig av amerikanerne.

Russlands forsøk på å sikre seg større makt i en region som i stor grad har vært dominert av USA, blir møtt med skepsis i Vesten. Den ble ikke mindre etter at Putin like før reisen beskyldte USA for utidig verdensdominans.

- USA har tråkket over sine grenser på alle områder - økonomisk, politisk og humanitært, sa Putin på en internasjonal sikkerhetskonferanse i München lørdag. Uttalelsen har fått USA til å beskylde Russland for å ville starte en ny kald krig.

Putin reiser mandag videre til Qatar. Deretter går turen til Jordan. (©NTB)

Personvernpolicy