Portugal legaliserer abort

Portugals statsminister Jose Socrates sier at Portugal vil legalisere abort, trass i at gårsdagens folkeavstemning hadde for lav deltagelse til at resultatet er bindende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nei-siden tapte folkeavstemingen om ny abortlovgivning i Portugal. Selv om resultatet egentlig er ugyldig på grunn av lav deltagelse, vil statsministeren be parlamentet om å legalisere abort. (Foto: REUTERS/Scanpix)Nei-siden tapte folkeavstemingen om ny abortlovgivning i Portugal. Selv om resultatet egentlig er ugyldig på grunn av lav deltagelse, vil statsministeren be parlamentet om å legalisere abort. (Foto: REUTERS/Scanpix)

Portugal er et av få land i Europa med svært strenge abortlover. Voldtekt og fare for kvinnens liv og helse er noen av de få tilfellene som gir kvinner rett til abort.

I går gikk det portugisiske folk til urnene i en folkeavstemning som skulle avgjøre om de strenge abortlovene i landet skal endres. Portugiserne ble bedt om å ta stilling til om man skal legalisere abort for alle kvinner frem til tiende uke av svangerskapet.

Kun omlag 40 prosent av de stemmeberettigede brukte sin stemme, og for at resultatet skal være lovlig bindende må deltagelsen være på minst 50 prosent.

Men av de som stemte var det 59,3 prosent som var for legalisering, og statsministeren har uttalt at dette likevel er nok for en lovendring.

- Loven vil nå bli diskutert og godkjent i parlamentet, sa Jose Socrates ifølge BBC.

- Det vi er opptatt av er å bekjempe at aborter blir gjort i smug, og vi er nødt til å lage en lov som respekterer resultatet i folkeavstemningen, sa han og la til at folket hadde talt med klar røst.

Men lederen av det politiske partiet Partido Popular, Jose Ribeiro e Castro, som støttet nei-sidens kampanje, mener at statsministeren handler for raskt:

- Socrates vil være ansvarlig for et trist kapittel i Portugals historie, for å ha insistert på et politisk trekk som har splittet det portugisiske samfunn, sa han.

Han mener at den lave deltagelsen i folkeavstemningen viser at abort ikke er et kjernespørsmål for det portugisiske folk.


Strengest i EU


Sammen med Irland, Malta og Polen har Portugal de strengeste abortlovene blant de 27 EU-landene.

Per i dag er abort bare lovlig til og med 12. svangerskapsuke for å redde kvinnens liv eller for å bevare hennes fysiske eller psykiske helse.

Har kvinnen blitt utsatt for voldtekt, kan hun ta abort til og med 16. svangerskapsuke.

Dersom det er risiko for at barnet blir født med en uhelbredelig sykdom eller misdannelser, kan svangerskapet avsluttes innen utløp av 24. uke.

Resultatet er at mange portugisiske kvinner reiser til Spania for å avslutte uønskede svangerskap, eller de tyr til ulovlige aborter. I dag risikerer man fengsel i opp til tre år for å ta en ulovlig abort. Men denne fengselsstraffen er upopulær både blant tilhengerne og motstanderne av abort.

Ved forrige folkeavstemning om abortspørsmålet i 1998, sa et knapt flertall nei til legalisering. Da var deltagelsen på bare omkring 30 prosent, og folkeavstemningen ble erklært ugyldig.

Relatert artikkel:

Abortkampen er i gang

Personvernpolicy