Forsvarer atomprogrammet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Iran er i sin fulle rett når landet fortsetter å utvikle sitt atomprogram, erklærte president Mahmoud Ahmadinejad da iranerne søndag markerte den islamske revolusjonen i 1979.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad mener landet er i sin fulle rett til å anrike uran (Foto: REUTERS / Morteza Nikoubazl (IRAN) / Scanpix).Den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad mener landet er i sin fulle rett til å anrike uran (Foto: REUTERS / Morteza Nikoubazl (IRAN) / Scanpix).

- Den iranske nasjonen er interessert i å fortsette sitt kjernefysiske arbeid innenfor rammene av Det internasjonale atomenergibyråets regler og avtaler, understreket Ahmadinejad i sin direktesendte tale søndag.

- Iran vil forsvare sine verdier, fremholdt den iranske presidenten, som har vært under stort press fra Vesten om å stanse arbeidet med å produsere kjernefysisk brensel.

Flere hundre tusen mennesker deltok i søndagens revolusjonsmarkering i hovedstaden Teheran, og mange brukte anledningen til å vise sin støtte til myndighetenes omstridte atomprogram.

- Kjernefysisk energi er vår rett, lød beskjeden på mange av deltakernes plakater.

Iranske myndigheter har en rekke ganger insistert på at de kun ønsker å bruke atomprogrammet til fredelige formål, men vestlige land frykter de skal bruke teknologien til å fremstille kjernefysiske våpen.

Ahmadinejad uttalte søndag at landet er innstilt på å forhandle med Vesten, men utelukket kategorisk at han kommer til å innfri kravet om å stanse all anriking av uran.

- Iran kommer ikke til å akseptere nedverdigelsen ved å utsette sitt kjernefysiske arbeid, var Ahmadinejads beskjed til verdenslederne. (©NTB)