Fengslene fulle av forvaringsdømte

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ila fengsel i Bærum, som er landets eneste forvaringsanstalt, er fullt. Stadig flere blir idømt forvaring og de ansatte mener plassmangelen kan true liv og helse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En celle i Ila fengsel i Bærum. Tomme celler som denne, finnes ikke lenger, siden fengselet er fyllt opp . Foto: Berit Roald / SCANPIXEn celle i Ila fengsel i Bærum. Tomme celler som denne, finnes ikke lenger, siden fengselet er fyllt opp . Foto: Berit Roald / SCANPIX

Det er drøyt 70 plasser for kriminelle som blir idømt forvaringsstraff i Norge. Samtlige av de 67 plassene for menn finnes på Ila fengsel i Bærum. Her sitter en blanding av drapsmenn, sedelighetsforbrytere og etter hvert også vanlige vinningskriminelle. Avdelingen er overfylt og nå slår de fagorganiserte alarm.

- Det må opprettes flere plasser for forvaringsdømte. Etter at dom ved sikring ble byttet ut med forvaring i 2001 har vi opplevd en eksplosjon av nye innsatte som er dømt til forvaring, sier forbundsleder Geir Bjørkli i Norsk Fengsel- og Friomsorgsforbund til NTB.

Bjørkli får støtte fra fengselsdirektøren Knut Bjarkeid ved Ila som bekrefter at forvaringsavdelingen er fullt besatt hele tiden, noe som svekker tilbudet for de innsatte og som preger arbeidssituasjonen for de ansatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dårlig kjemi


I en undersøkelse som Arbeidstilsynet utførte blant ansatte i fengselsvesenet i fjor, kom det fram at mange frykter hverdagen på jobb. Trusler og utrygghet er vanlig. Mangelen på sikkerhet og økende arbeidsbelastning bidrar til høyt sykefravær.

- Mangelen på plasser fører til at svært forskjellige lovovertredere må sitte sammen. Kjemien blant de innsatte på forvaringsavdelingen er svært dårlig, sier Bjørkli. Han har selv arbeidet på Ila.

Spennet fra innsatte som nesten er psykisk utviklingshemmede til vinningskriminelle er stort og byr på mange utfordringer. Vokterne ønsker å lage ulike grupper av innsatte med felles interesser, men plass- og ressursmangelen har ført til at det ikke er mulig. Bjørkli mener det er på høy tid justismyndighetene starter planleggingen av en ny forvaringsanstalt som kan avlaste Ila fengsel.

En nyetablering vil ta lang tid å etablere og selv om man starter i 2007 vil det ta flere år før et nytt tilbud kan se dagens lys.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere får forvaring


Fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila bekrefter at forvaringsavdelingen ved fengselet er smekk full. Det er et problem fordi innsatte ikke kan motta det tilbudet som er best for dem og en ekstra utfordring for de ansatte. Nå har Bjarkeid fått løfte om flere plasser, men henviser til Justisdepartementet for hvor og når de nye plassene vil være virksomme.

- Det er to ting det arbeides med. Det ene er de organiserte kriminelle som er dømt til forvaring. Av sikkerhetsmessige grunner skal de spres. Det andre er at flere personer blir dømt til forvaring enn man først antok. Derfor trenger vi flere plasser, sier Bjarkeid.

I en rapport fra Arbeidstilsynet ble Bjarkeid sitert på at det ikke var usannsynlig at det ville bli begått drap på Ila før noe ville bli gjort med sikkerhetssituasjonen i fengselet. Overfor NTB uttrykker fengselsdirektøren at dette var et utsagn som aldri var ment å offentliggjøres, og at det var en spissformulering overfor forskerne fra Arbeidstilsynet. (©NTB)