Katter hater ikke vann

Det er en utbredt oppfatning at katter hater vann. Det er ikke sant.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Merete fra Oslo har en katt som det antakelig er umulig å få badet, og hun hadde derfor følgende spørsmål:

«Jeg har en katt som skyr vannet som pesten. Hvorfor hater alle katter vann?»

Vel. Selv om din katt hater vann, så betyr ikke det at alle katter i verden hater vann - på samme måte som ikke alle mennesker elsker å bøtte i seg potetgull.

Uansett, katter hater ikke vann. Eller, ikke alle i hvert fall.

Ikke mye redd vann, denne tigeren (Foto: Arne Nævra/SCANPIX).Ikke mye redd vann, denne tigeren (Foto: Arne Nævra/SCANPIX).

Generelt kan vi si at katter som bor i de varme, vannrike områder i verden, ofte elsker vann. Og da snakker vi ikke bare om å drikke vann, men om å tilbringe tid i vannet. For eksempel så er både tigre, løver, jaguarer og oseloter ganske så glade i det våte element.

Katten Prionailurus viverrinus, eller fiskerkatt som noen liker å kalle den, lever langs elver og i sumpområder fra Nord-India ned til Sørøst-Asia. Som du sikkert skjønner av navnet så lever fiskerkatten av ... nei, ikke av fiskere, men av fisk. Og for å fange fisk må man i ... ja, vannet. Den fanger fisk ved å «måke» dem ut av vannet med potene. Ja, den kan til og med dykke etter fisk.

Snøleoparden vanker nok ikke mye sammen med fiskerkatten. Ikke minst fordi de lever på ulike steder, men selv om de hadde levd side om side, hadde de nok ikke vært så gode venner. For i motsetning til fiskerkatten, haaater snøleoparder vann.

Et annet kattedyr som ikke hater vann, men som har et «må-jeg-så-må-jeg»-forhold til vann, er vår egen gaupe. De hopper uti hvis de må. Men bare hvis de må. Det samme gjelder forresten også pumaer.

En person ved navn Toni Ruth, som studerer pumaer ved Hornocker Wildlife Institute i USA, sier at når pumaer vil krysse en elv, så leter de etter et grunt sted der de kan gå over. Akkurat som du og jeg vil gjøre. De kan godt svømme over små innsjøer, men unngår de store. Fornuftige katten.

Catherine Ulibarri er en universitetsprofessor ved Washington State University som sier at vann ødelegger pelsens isolasjon mot kulden. Og der har vi også forklaringen på hvorfor katter i kalde strøk unngår vann.

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg». Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost. Send gjerne med et bilde som jeg kan ta med i artikkelen.

Personvernpolicy