Strengt regissert valg i Turkmenistan

Etter at Turkmenistans «president på livstid» Saparmurat Niyazov døde, har det eksistert et beskjedent håp om at hans bortgang ville åpne for demokrati og ytringsfrihet i det isolerte landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En dame selger sitroner på markedet i Ashgabat. Folket i Turkmenistan mener at valgresultatet for valget av ny president, som skal gjennomføres 15. februar, er avgjort på forhånd (Foto: REUTERS / Michael Steen / Scanpix).En dame selger sitroner på markedet i Ashgabat. Folket i Turkmenistan mener at valgresultatet for valget av ny president, som skal gjennomføres 15. februar, er avgjort på forhånd (Foto: REUTERS / Michael Steen / Scanpix).

Foran valget 11. februar mener de fleste at drømmen om demokrati er knust - men i den grad man kan stole på politikeres løfter er det håp om endring.

Turkmenistans nye ledelse tar form


Presidentens dødsfall førte til

håp en om en utvikling i retning av demokrati og åpenhet

, til tross for regimets sjokkerende rulleblad hva angår menneskerettigheter.

Etter president Niyazovs død ble nasjonalforsamlingens president avsatt. Landets forsvarsminister Agageldy Mamedgeldyev opprettet et nasjonalt sikkerhetsråd og utnevnte helseminister Kurbangulij Berdijmukhamedov til fungerende statsoverhode.

Berdijmukhamedov, som antas å være utpekt til å etterfølge Niyazov, er kjent for å ha hatt ansvaret for en av de dårligste helsetjenestene i verden. Som helseminister valgte han blant annet å stenge alle sykehus utenfor Turkmenistans hovedstad Ashgabat.

«Valg» søndag 11. februar


På søndag går Turkmenistans første presidentvalg etter Niyazovs død av stabelen. Offisielt er det

6 kandidater å velge mellom

, men med alle kandidater fra samme parti, strenge kontroller på media og uforbeholden støtte til Berdijmukhamedov fra valgansvarlig Murad Kariyev, er det i liten grad grunn til å ta valget seriøst.

- Ingen kjenner de andre kandidatene annet enn deres slektninger, uttalte en turkmensk kommentator.

Opposisjonen til regimet, som lever i eksil, kaller valget illegitimt.

- Alle kandidatene ved valget er nominert av den sittende regjeringen, ikke av folket, forteller den tidligere turkmenske parlamentarikeren Halmurat Soyunov.

Michael Laubsch ved den tyske organisasjonen Eurasian Transition Group forteller at agenter fra Turkmenistans sikkerhetstjeneste MNB skygger de fem alternative kandidatene, som blir fortalt hva de skal si.

- Alt er orkestrert av Berdijmukhamedov, og MNB har full kontroll over de andre kandidatene, forteller han.

EU stiller seg svært kritisk til det kommende valget. Albert Jan Maat, styreformann for EUs interparlamentariske delegasjon til Turkmenistan, oppfordrer til en utsettelse av valget til en reell opposisjon kan bli representert.

- Disse valgene, med kandidater eksklusivt fra det tidligere regimet - du kan ikke kalle det ekte valg, og det er ingen god start for et mer åpent samfunn, uttalte han.

Forventet valgvinner Kurbangulij Berdijmukhamedov stående ved kisten til Turkmenistans avdøde president (Foto: REUTERS / Andriy Mosienko / Pool (RUSSIA) / Scanpix).Forventet valgvinner Kurbangulij Berdijmukhamedov stående ved kisten til Turkmenistans avdøde president (Foto: REUTERS / Andriy Mosienko / Pool (RUSSIA) / Scanpix).

Vilje til reform


Mye tyder på at lite har endret seg etter Niyazovs død, blant annet gjennom rapporter om at

sikkerhetstjenestens bruk av tortur og drap vedvarer.

Bare dager før valget forteller Pravda om Geldy Kyarizov, et offer for Niyazovs politiske terror, som ifølge Amnesty International er døende grunnet tortur og mangel på medisinsk ettersyn.

Allikevel er det de som finner grunnlag for håp i Berdijmukhamedovs valgløfter. Han har signalisert at han ønsker å gjenopprette utdanningssystemet, tillate bred tilgang til Internett og øke Turkmenernes levestandard.

Størst grunn til optimisme representerer uttalelser av Berdijmukhamedov under en TV-opptreden hvor han uttalte seg positivt om muligheten for et flerpartisystem.


Personvernpolicy