Varsler tilsyn i LO

Arbeidstilsynet vil bruke hele fire dager på en detaljert gjennomgang av arbeidsmiljøet i LO. Fredag ettermiddag ble det kjent at tilsynet starter sitt arbeid 16. april.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidstilsynet vil gå nøyere gjennom arbeidsmiljøet i LO. Det skjer etter striden mellom LO-sjef Gerd-Liv Valla og hennes tidligere internasjonale sjef, Ingunn Yssen. Foto: ScanpixArbeidstilsynet vil gå nøyere gjennom arbeidsmiljøet i LO. Det skjer etter striden mellom LO-sjef Gerd-Liv Valla og hennes tidligere internasjonale sjef, Ingunn Yssen. Foto: Scanpix

Forrige fredag sendte LO et 21 sider langt brev med 43 vedlegg til Arbeidstilsynet. I dag kom tilsynets svar.

De varsler nå en tilssynsak overfor de fagorganisertes største organisasjon, LO, etter striden mellom LO-leder Gerd-Liv Valla og organisasjonens tidligere ansatt, Ingunn Yssen.

- På bakgrunn av LOs redegjørelse finner vi det nødvendig å gjøre et tilsyn, sier seniorrådgiver Ola Winsvold i Arbeidstilsynet i Oslo.

Gir full anonymitet


Han mener at det ikke ligger noe dramatikk bak avgjørelsen.

Tilsynsleder Pål Lund i region Oslo sier til Neste klikk at de ikke anser saken som spesielt alvorlig.

- Grunnen til at vi har utsatt dette tilsynet litt i tid, er at vi ikke anser saken som akutt - da hadde vi gått ut allerede i neste uke.

Arbeidstilsynet skriver likevel at de vil gi enhver kilde internt i LO-systemet full anonymitet.

I en kort redegjørelse sier LO at de tar tilsynets vedtak til etterretning.

Avventer intern granskning


- Vi har ikke noen kommentar utover pressemeldingen vi har sendt ut, sier informasjonsrådgiver Martin Steen i LO til Neste klikk.

Pål Lund i Arbeidstilsynet sier at de også vil avvente den interne granskningen og en egen arbeidsmiljøundersøkelse som LO har varslet.

Hvert år gjennomfører tilsynet 11.000 tilsyn i Norge. 1300 av dem har vært i Oslo. Tilsynsleder Pål Lund sier at han ikke har noen tall som viser hvor mange tilsyn av denne grundige typen som gjennomføres.

- Men det begynner å bli stadig flere saker hvor vi må gå grundigere til verks.

Tungt og krevende


I sitt brev fra forrige uke understreket LO-ledelsen at de har arbeidet nøye med saken: «LO som organisasjon har de siste ukene vært i en svært tung og krevende situasjon», het det i besvarelsen om arbeidsforholdene og arbeidsmiljøet i organisasjonen.

Les brevet her.

Arbeidstilsynet har ennå ikke mottatt LOs redegjørelse i Yssen-saken, noe som ble varslet i dette brevet.

Tilsynet krevde i sin tid svar på spørsmål om jobbmiljøet i arbeidstakerorganisasjonen i etterkant av Ingunn Yssens oppsigelse den 10. januar i år.

--

Sist oppdatert klokken 13.35

Personvernpolicy