– Forbud mot niqab ikke aktuelt

Rektor ved Høgskolen i Oslo avviser at det foreligger planer om å innføre forbud mot niqab ved skolen, men utelukker ikke at forbud kan bli vurdert senere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke lett å kommunisere med mennesker som bare viser øynene, mener studieveileder Lars Gule ved Høyskolen i Oslo. Han mener at forbud mot slør og andre former for tildekking av ansiktet bør innføres ved universiteter og høyskoler i Norge. – I nåværende situasjon er et forbud mot niqab ikke aktuelt, sier HiO-rektor Per Lilleengen til NTB. Bildet viser en lokal muslimsk kvinne ved et valgmøte i Nord-England i oktober i fjor. {nl}Foto: REUTERS/Phil Noble/SxanpixDet er ikke lett å kommunisere med mennesker som bare viser øynene, mener studieveileder Lars Gule ved Høyskolen i Oslo. Han mener at forbud mot slør og andre former for tildekking av ansiktet bør innføres ved universiteter og høyskoler i Norge. – I nåværende situasjon er et forbud mot niqab ikke aktuelt, sier HiO-rektor Per Lilleengen til NTB. Bildet viser en lokal muslimsk kvinne ved et valgmøte i Nord-England i oktober i fjor. {nl}Foto: REUTERS/Phil Noble/Sxanpix

Oslo (NTB- Kjell T. Barøy): - I nåværende situasjon er et forbud mot niqab ikke aktuelt. Dette er ikke blitt drøftet i noen av Høyskolens formelle organer, sier rektor Per Lilleengen ved HiO til NTB.

Lilleengen understreker at uttalelsene som studieleder Lars Gule ved HiO har gitt til pressen om forbud mot niqab, ikke er representative for styrende organer ved HiO.

- Men Lars Gule står naturligvis fritt som en av flere studieledere ved skolen til å reise spennende og viktige debatter, både internt ved høyskolen og i samfunnet generelt, sier Lilleengen til NTB.

- Kan det bli aktuelt for HiO å innføre forbud mot niqab på et senere tidspunkt?

- Det har vi ikke tatt stilling til. I dag har ikke HiO noen problemer med dette. Skulle det oppstå problemer senere, vil HiO samtale med de enkeltstudenter det måtte gjelde. Deretter får vi eventuelt drøfte saken grundigere dersom bruk av niqab skulle vise seg å bli et problem, sier rektor Lilleengen.


Sterke reaksjoner


Det vakte til dels sterke reaksjoner da studieleder Lars Gule ved HiO denne uken sa at forbud mot slør og andre former for tildekking av ansiktet bør innføres ved universiteter og høyskoler i Norge.

- Jenter som dekker ansiktet kan ikke forvente å få seg jobb, sa Gule, som er tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund.

Til Klassekampen torsdag sa studieleder Gule at tildekking av hele ansiktet gjør det umulig å ha en likeverdig gjensidig relasjon til en kvinne i en undervisningssituasjon.

- Studenter som kommer tildekket til skole, høyskole eller universitet stiller urimelige krav til sine lærere og medelever når det gjelder kommunikasjon, og det skaper psykologisk usikkerhet. Dessuten kan ikke studenter som velger slik klesdrakt forvente å få jobb etterpå, sa Gule.
Gülay Kutal, som er leder for SVs etniske likestillingsutvalg, reagerer skarpt på Gules uttalelser:

- Gules forslag er farlig og vil virke mot sin hensikt, sier Kutal til Klassekampen.

- Skape frykt


Reaksjonene på studieleder Gules uttalelser om niqab førte til at HiO fredag sendte ut en pressemelding der HiOs syn presiseres:

- Å foregripe et mulig framtidig problem med et krav om forbud tjener bare til å skape frykt og stigmatisering av enkelte studentgrupper, heter det i pressemeldingen som er signert informasjonsdirektør Kari Aamli.

Hun sier Høgskolens ledelse tror at veiledning av den enkelte student som måtte møte opp med niqab, vil være tilstrekkelig.

- Studentene på HiO er voksne mennesker som bevisst har valgt høyere utdanning som skal kvalifisere dem til yrker der mellommenneskelige relasjoner og kommunikasjon står sentralt. Det er ingen ting som tyder på at de ikke selv forstår at dette er uforenlig med tildekking av ansiktet, sier Aamli. (©NTB)

Personvernpolicy