Meny

Hopper Giske etter Hagen?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Milliardær Stein Erik Hagen øker sin del av oppussingspotten til Norges største turistmål. Men Skimuseet i Holmenkollen sliter med å få inn penger fra kulturminister Trond Giske.

Kulturminister Trond Giske spytter inn 100 millioner til Holmenkollen-utbyggingen til ski-VM i 2011. Men støtter foreløpig ikke Skimuseet. foto. ScanpixKulturminister Trond Giske spytter inn 100 millioner til Holmenkollen-utbyggingen til ski-VM i 2011. Men støtter foreløpig ikke Skimuseet. foto. Scanpix

Helt siden sommeren 2005 har museet i maset på Kulturdepartementet om støtte til å bygge ut og pusse opp for 17 millioner kroner.

Sammen med hoppbakken i Kollen er museet Norges mest besøkte turistmål med 686.857 gjester fra 1. mai til 31. august i fjor. Tidligere Rimi-eier Stein Erik Hagen raste i mars 2006 fordi kulturministeren ikke bidrar mer til utbyggingen av Holmenkollen.


Hagen utvider gaven


- De må da vite hvor viktig Holmenkollbakken er som nasjonalsymbol både for nordmenn og alle de utenlandske turistene som kommer til Norge. Da må man kunne forvente at offentlige myndigheter stiller opp, sa Hagen til VG.

Den gang gikk han ut og sa seg villig til å spytte inn syv millioner til museet. Skimuseet planlegger å bruke tre millioner fra egenkapitalen, og tanken var at Giske skulle matche Hagens bidrag.

Men nesten ett år senere er det fortsatt uklart om kulturministeren kommer til å bidra. Derfor bestemte Stein Erik Hagen seg for å plusse på bidraget sitt med 1,4 millioner, ifølge et brev Skiforeningen, som eier museet, sendte til Kulturdepartementet rett over nyttår.

Dermed kutter Skimuseet søknaden til staten med tilsvarende beløp, og ber om 5,6 millioner.


Inne i kritisk fase


- Målet for Skiforeningen i prosessen har vært å ferdigstille bygget til vårt 125-årsjubileum i 2008. Vi er nå inne i en kritisk fase for i det hele tatt å få realisert bygget til vårt jubileum, skrev Skiforeningen i ett av de to brevene Skiforeningen sendte departementet i den 3. november i fjor.

Assisterende generalsekretær Steinar Eidaker utdyper:

- Vi har stått på en prioritert liste på statsbudsjettet i tre års tid, men det tar tid. Holmenkollen rives sommeren 2008, og det ville vært fint å ha det nye museet på plass innen den tid.

Før jul var Skimuseet i møte med statssekretær Randi Øverland, og ble isteden bedt om å søke om regionale og kommunale spillemidler.

Giske lover ingenting


- Det er relativt greit at de har gått ned på søknadssummen sin, for da kommer de med i ordningen for kommunale og regionale midler. Det er kø for å få midler fra statsbudsjettet. Nå kan museet få støtte i 2007, men jeg kan ikke love noe, sier Trond Giskes statssekretær til Neste klikk.

Svaret kommer i sommer eller til høsten, anslår Randi Øverland. Som slett ikke har noe imot at en milliardær bidrar som privatperson. Stein Erik Hagen ønsker ikke å kommentere bidraget sitt til Neste klikk, men viser til Skimuseet.

Steinar Eidaker i Skimuseet håper å kunne starte byggingen i løpet av november, og at et nytt utstillingslokale, det nye auditoriet og mer står ferdig syv måneder senere.

125-årsdagen rekker de ikke. Den feires 31. januar neste år.

Ps!

Les mer om planene for Holmenkollen-anlegget her.

DE TI BEST BESØKTE TURISTMÅLENE I FJOR


1. Holmenkollen (Skimuseet/hopptårnet)
2. Bryggen i Bergen
3. Kristiansand dyrepark
4. Tusenfryd
5. Flåmsbanen
6. Hadeland glassverk
7. Fløibanen
8. Festningbyen/Gamlebyen i Fredrikstad
9. Vikingskiphuset i Oslo
10. Hunderfossen Familiepark i Øyer
(kilde: Innovasjon Norge)


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus