Drapsmann hyllet som helt i Tyrkia

Artikkelen fortsetter under annonsen

I videoopptak av 17-åringen som drepte redaktør og menneskerettsforkjemper Hrant Dink i Istanbul 19. januar, hylles unggutten som en helt av tyrkisk politi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ogün Samast, som er tiltalt for å ha drept redaktøren og menneskerettsforkjemperen Hrant Dink, ekskorteres her ut av rettslokalet, iført politivest og caps (Foto: REUTERS / Fatih Saribas / Scanpix).Ogün Samast, som er tiltalt for å ha drept redaktøren og menneskerettsforkjemperen Hrant Dink, ekskorteres her ut av rettslokalet, iført politivest og caps (Foto: REUTERS / Fatih Saribas / Scanpix).

Hendelsen, som bare er en i en rekke episoder i tiden etter attentatet på Hrant Dink, sjokkerer nå like mye som selve drapet.

Video sjokkerer


Videopptaket av 17 år gamle Ogün Samast ble først vist på

den tyrkiske TV-kanalen TGRT forrige uke

. Attentatmannen holder et tyrkisk flagg og poserer med uniformerte politioffiserer. Bak Samast henger en poster som siterte Tyrkias landsfader Mustafa Kemal Ataturk: «Nasjonens land er hellig. Det kan ikke bli overlatt til skjebnen».

- Et kyss på pannen var det eneste morderen ikke fikk, uttalte dagsavisen Radikal.

- Skulder til skulder med drapsmannen: Den antatte attentatmannen Samast ble behandlet som en helt, var overskriften i Sabah.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen skylder på organiserte ultranasjonalistiske grupperinger innen sikkerhetsstyrkene. Hendelsen har satt nytt søkelys på den såkalte «deep state», elementer sentralt i de Tyrkiske sikkerhetstjenestene som ikke går av veien for å handle utenfor loven.

Fredag rapporterte nyhetsbyrået Anatolia at fire politimenn og fire militærpoliti hadde blitt «overført til andre oppgaver» som en reaksjon på hendelsen.

Fotball som arena


Ultranasjonalistenes budskap har også

funnet sin plass på Tyrkias fortballstadioner

.

«Vi er verken Armenske eller fra Malatya - Vi er fra Elazig» sto det på bannere som en referanse til bannere i demonstrasjoner etter drapet på Hrant Dink, med slagordet «Vi er alle Hrant Dink». Hrant Dink var fra Malatya.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De involverte er ifølge regionale myndigheter blitt utestengt fra alle fotballkamper i et år.

Hendelsen gjentok seg på en annen kamp hvor fansen stemte i «Vi er alle Ogun», med referanse til attentatmannen Ogun Samast.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen advarer ungdommen


Hendelsene synliggjør ultranasjonalismens brede aksept og fotfeste i Tyrkia.

I et partimøte denne uken oppfordret statsminister Recep Tayyip Erdogan Tyrkias ungdom til å ignorere provokasjonene fra ultranasjonalistene.

- Rasisme er en likegyldig nasjonalisme. Det er segregasjon, diskriminasjon, og en negativ tilnærming til nasjonalisme, sa han, og advarte ungdom mot ideologier basert på heroisme, vold, hat og sinne.

- De som forsøker å forsure livet til det tyrkiske folk er alt annet enn patrioter, uttalte han.