Lite trådløst i norske byer

Byrådet i Dublin planlegger å gi alle gratis tilgang til trådløst Internett i hele byen. En telefonrunde til fem norske byer viser at det fortsatt er langt igjen til det trådløse Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere har andre europeiske byer tilbudt gratis tilgang til Internett fra utvalgte steder, slik som biblioteker, hotell, konferansesentre og offentlige bygninger.

Vi har spurt Trondheim, Oslo, Bergen, Stavanger og Tromsø om deres planer når det gjelder utbygging av trådløst nett.

Trondheim er blant de som har kommet lengst, mens Oslo ikke foretar seg noe.

Med trådløst nett vil det åpne seg langt flere muligheter for de som befinner seg i byen, enten det er byens innbyggere, turister, eller forretningsfolk på besøk. Med trådløst nett vil de kunne surfe på nettet helt gratis, enten man sitter på en buss, soler seg i en park, eller mens man sitter og spiser frokost på en lokal kafé.


Trådløse Trondheim


I Norge har Trondheim vært høyt på banen med å tilby trådløs Internettilgang i byen. Men det ser ikke ut til at det har gått så fort som forventet. «Trådløse Trondheim» kalles prosjektet som skal sikre at både byens innbyggere, turister og andre besøkende etter hvert får tilgang til Internett overalt. Ambisjonen er at hele Trondheim skal bli trådløs.

Men per i dag er kun deler av sentrum dekket.

- En storstilt utbygging kan ikke komme i gang før 2009, forteller prosjektleder for Trådløse Trondheim. Thomas Jelle, til Neste Klikk. - Og det kan godt hende at vi ønsker å gjøre det med samarbeidspartnere.


Oslo gjør ingenting


I Oslo har man tidligere blant annet kunne surfe trådløst i Sofienberg-parken. Men ifølge Marianne Groth, byrådssekretær ved byrådsavdeling for finans og utvikling, eksisterer det ingen overordnede planer for å gjøre hele hovedstaden trådløs.

- Nei, vi har ingen konkrete planer om det. I Oslo er det 20 meter mellom hver kafé med Internettilgang, og du må nesten lete for å finne steder der du kan surfe gratis. Det kan hende noen bydeler har planer, men det vet ikke jeg noe om, forteller Groth.

Trådløs kulturhovedstad


Når det gjelder Stavanger, så kunne Tor Sveinung Vagle, fagsjef ved servicekontoret fortelle følgende:

- Nå har vi vedtatt at vi skal ha et tilgjengelig nett i Vågen i 2008, året når Stavanger er europeisk kulturhovedstad. Vågen er sentrumssonen, og hjertet i byen.

Men når det gjelder tiden etter 2008, kunne ikke Vagle si så mye konkret:

- Vi kommer til å videreføre, og vi skal finne samarbeidspartnere for å finne en modell som ikke koster for mye. Det kan være gratis i noen soner og betaling i andre soner.


Kan være trådløst nett i Bergen før sommeren


Bergen kommune ser på muligheten for å lage trådløse soner i sentrumsområdene og i parker. Men Håkon Thuestad, politisk rådgiver i byrådsavdeling for finans, kultur og næring, ser problemer med at hele byen blir trådløs:

- Gratis nett over hele byen vil slå bena under nettilbyderne. Det er naturlig at Torgalmenningen og Fisketorget blir trådløse soner.

Thuestad mener at de trådløse sonene i sentrum kan være et faktum allerede før sommeren.

Når det gjelder Tromsø så har ikke Neste Klikk lykkes med å få noe klart svar. Men ifølge uoffisielle kilder i kommunen så eksisterer det ingen trådløse planer fra kommunens side.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus