Alt er hvitt i LO-toppen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innvandrere får ikke toppverv i fagbevegelsen, selv om minoritetene er godt representert på lavere nivå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under LO-kongressen i Folkets Hus i 2005 kunne leder Gerd-Liv Valla holde sin åpningstale for en 100 prosent etnisk norsk sal. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Under LO-kongressen i Folkets Hus i 2005 kunne leder Gerd-Liv Valla holde sin åpningstale for en 100 prosent etnisk norsk sal. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

På siste LO-kongress var det kun etnisk hvite nordmenn som satt i salen. Heller ikke på andre nivåer i LO og organisasjonens mange forbund, har innvandrere den representasjon som andelen i medlemsmassen tilsier. Det er ikke mangel på kvalifiserte kandidater det skorter på.

Historiker Margrethe Daae-Qvales har gått igjennom norsk fagbevegelses innvandrings- og integreringspolitikk i årene 1975 til 2005. Hun konkluderer med at det på klubbnivå finnes mange dyktige tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn, men de kommer ikke opp i systemet - til tross for fagre løfter og programmer.

- Noen må være villig til å gi fra seg sine verv til fordel for etniske minoriteter, sier Daae-Qvale til LO-aktuelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I et intervju med bladet antyder hun at ulike kvoter kan være en vei å gå.

- Etniske minoriteter må få tilgang til verv som besettes av etnisk norske, uten at dette skaper misnøye og beskyldninger om forskjellsbehandling. LO har blant annet som mål at det skal være delegater med innvandrerbakgrunn på kongressen i 2009. Dersom målet skal nås, bør en representativ sammensatt fagbevegelse som speiler medlemsmassen veie tyngre enn tradisjonelle mekanismer for avansement.

Historikeren slår fast at det har vært nesten umulig for innvandrere å avansere til verv høyere i systemet. Hun viser til at ikke engang LOs innvandrerpolitiske arbeid har vært ledet av andre enn etnisk norske.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stort sett alle LO- og forbundskontorer er «hvite».

- Å få flere med etnisk minoritetsbakgrunn opp i systemet vil kunne få flere i disse gruppene til å melde seg inn. LO har derfor stor egeninteresse i å omgjøre ord til handling, mener historikeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I LOs strategidokument med etniske minoriteter står det at «LO vil intensivere arbeidet med å inkludere arbeidstakere med innvandrerbakgrunn i fagbevegelsen. Dette vil skje gjennom skolering og aktiv rekruttering til tillitsverv».

LOs førstesekretær Ellen Stensrud understreker overfor LO-Aktuelt at integreringsarbeidet har høy prioritet og at det jobbes på flere fronter for å nå målsettingen.