Trygdesvindel for 188 millioner

Antall personer som ble anmeldt for trygdesvindel økte med 36 prosent i fjor. Nordmenn svindlet for 45 millioner mer enn i 2005.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen opplever en dramatisk økning i dagpengejukset.Arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen opplever en dramatisk økning i dagpengejukset.

Det viser tall fra Arbeids- og velferdsforvaltningen (NAV).

1690 personer ble anmeldt i 2006, mot 1241 året før. Svindelsummen for fjoråret er 188 millioner, og dagpenger og støtte til enslige forsørgere er de to ordningene som misbrukes oftest.

Det høyest anmeldte beløpet er 420.000 kroner, mens gjennomsnittsbeløpet ligger rundt 74.000 kroner.

- Det er alvorlige angrep på våre grunnleggende velferdssystemer at personer bevisst holder tilbake opplysninger om at de allerede er i arbeid mens de mottar stønad, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Det er 60 prosent økning i antall personer som er anmeldt for å ha jukset med dagpengeordningen.

- Den store økningen skyldes flere forhold, men tettere oppfølging av de arbeidssøkende og større effektivitet i de maskinelle kontrollene er hovedårsaken, sier Saglie.

46 arbeidsgivere har vært under granskning mistenkt for å ha benyttet uførepensjonister og sykmeldte til svart arbeid, eller for å ha medvirket til fiktive ansettelser, melder NAV på sin nettside.

Sjekk hvilke typer saker som anmeldes mest her.

Personvernpolicy