SAS bruker ulovlig ansatte

SAS-Danmark ble i mai i fjor anmeldt for å bruke kinesiske kabinansatte uten arbeidstillatelse. Fremdeles har ingenting skjedd, og kineserne er fortsatt i jobb. SAS sparer 40.000 kroner per ansatt hve

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX.Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX.

SAS ansatte i fjor kinesiske kabinmedarbeidere som skal jobbe på selskapets ruter mellom Skandinavia og Shanghai og Bejing.

Selskapet argumenterte med at det er ønskelig med kinesisk-talende personale, siden det er mange kinesere som reiser med SAS. De fikk støtte hos danske fagforeninger for argumentet, selv om de mener at de burde søkt etter personale som snakker kinesisk i Skandinavia.

Imidlertid ønsket SAS først å ansatte kineserne med langt dårligere lønnsbetingelser enn de skandinaviske. I tillegg skulle ikke kineserne omfattes av arbeidsavtalene som de danske kabinarbeidere har. Dette fikk fagforeningene til å protestere, og etter flere forhandlingsmøter gikk partene med på at to kinesiske flyvertinner kan arbeide på hver flygning, og de vil tjene rundt 10.000 kroner i måneden.

Problemet er at de fremdeles ikke har fått arbeidstillatelse. Den danske integrasjonsministeren Rikke Hvilshøj (V) overveier fremdeles om det er behov for nye regler, og i påvente av de nye reglene har politiet innstilt etterforskningen mot selskapet.

Men til tross for at arbeidet med reglene har pågått i flere måneder, lar de fremdeles vente på seg. Den danske integrasjonsministeren avviste etter et åpent møte i Folketinget at SAS har fått særbehandling, og at det er årsaken til at ingenting har skjedd.

Kenneth Vikse, informasjonssjef i SAS Braathens i Norge, sier til Neste Klikk at de ikke har utenlandske kabinansatte, og at det heller ikke har vært noe tema.

Kilder:


Business.dk
Boarding.no (artikkel fra 2006)
Dagbladet (artikkel fra 2006)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus