IAEA skal kontrollere Halden-reaktoren

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) skal for første gang kontrollere sikkerheten ved forskningsreaktoren i Halden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

September 1959 Interiør fra atomreaktoren i Halden noen dager før åpningen. Reaktoren i Halden ble bygget i perioden 1955 til 1958 av daværende Institutt for Atomenergi (nå Institutt for Energiteknikk, IFE). (Foto: Scanpix)September 1959 Interiør fra atomreaktoren i Halden noen dager før åpningen. Reaktoren i Halden ble bygget i perioden 1955 til 1958 av daværende Institutt for Atomenergi (nå Institutt for Energiteknikk, IFE). (Foto: Scanpix)

Halden (NTB): Kontrollen finner sted i forbindelse med at konsesjonen til de to norske reaktorene på Kjeller og i Halden går ut 1. januar 2009.

- Vi har invitert IAEA til å være med på dette for at vi skal få en uavhengig undersøkelse av sikkerhetsforholdene ved Halden-reaktoren, i tillegg til den undersøkelsen vi selv kommer til å gjøre i forbindelse med konsesjonsbehandlingen, sier seniorrådgiver Sverre Hornkjøl i Statens strålevern til NRK.

IAEA-representantene skal på møter i Halden tirsdag, mens selve sikkerhetsundersøkelsen skal gjennomføres til sommeren.

Den 50 år gamle Halden-reaktoren er en av verdens eldste forskningsreaktorer som fortsatt er i drift. Miljøstiftelsen Bellona mener reaktoren bør stenges snarest mulig, blant annet fordi den begynner å bli gammel og at det dermed kan skje ulykker ved den.

Kjeller-reaktoren ble stengt i fjor høst på grunn av en radioaktiv lekkasje, men den ble åpnet igjen etter at feilen ble funnet. (©NTB)

Personvernpolicy