Late tenåringer kan få høyt blodtrykk

Tenåringer som tilbringer mye tid foran tv-en er mer utsatt for høyt blodtrykk enn andre tenåringer. Dette er uavhengig av de er overvektige eller ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette viser en studie utført ved Children's Hospital of Philadelphia.

Forskningsteamet som har undersøkt 4.500 amerikanske ungdommer, mener at høyt blodtrykk i ung alder gir en pekepinn på om de også får høyt blodtrykk i voksen alder.

- Dette er første gang forskningen viser en direkte sammenheng mellom tv-titting og høyere blodtrykk blant tenåringer, siwe Nicolas Stettler, spesialist i barneernæring ved The Children's Hospital of Philadelphia.

- Det var allerede kjent at fysisk aktivitet senker blodtrykket både hos barn og voksne, men å sitte stille er ikke bare det motsatte av å være i fysisk aktivitet, sier Dr. Settler.

- For eksempel så har andre studier konkludert med at det å begrense stillesitting er mer effektivt i kampen mot fedme, enn det å oppfordre til trening.

Spesielt i aldersgruppen mellom 12 og 15 år fant forskerne at de som så mye på tv, ofte hadde høyere blodtrykk enn gjennomsnittet.

- Forhøyet blodtrykk er en av de viktigste riskfaktorene for hjerte- og karsykdommer, sier Takehiro Sugiyama fra universitetet i Tokyo.

Selv om sammenhengen ikke var meget sterk, mener Dr. Yasuki Kobayashi fra Universitetet i Tokyo at tiltak for å begrense stillesittende aktiviteter vil ha avgjørende betydning for folks helse i fremtiden.

Les pressemeldingen fra Children's Hospital of Philadelphia.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus