Både velvilje og skepsis til Kina i Sør-Afrika

Sør-Afrika ser med velvilje på Kinas økonomiske framstøt i Afrika. Men velviljen er blandet med frykt for at kineserne kan komme til å behandle de afrikanske landene som rene råvareleverandører.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinas president Hu Jintao (t.v.) og Sør-Afrikas president Thabo Mbeki møttes tirsdag i Pretoria for å diskutere en utvidelse av det økonomiske samarbeidet mellom de to landene. Hu er for tiden på en omfattende rundreise i Afrika. (Foto: REUTERS/ Siphiwe Sibeko / SCANPIX)Kinas president Hu Jintao (t.v.) og Sør-Afrikas president Thabo Mbeki møttes tirsdag i Pretoria for å diskutere en utvidelse av det økonomiske samarbeidet mellom de to landene. Hu er for tiden på en omfattende rundreise i Afrika. (Foto: REUTERS/ Siphiwe Sibeko / SCANPIX)

Johannesburg (NTB-AFP): Sørafrikanerne rullet tirsdag ut den røde løperen for Kinas president Hu Jintao i Pretoria.

Hu kom for å møte Sør-Afrikas president Thabo Mbeki etter å ha avlagt besøk i Sudan, Liberia og Zambia som ledd i det foreløpig siste av flere kinesiske framstøt på det afrikanske kontinentet.

- Fra vårt synspunkt er Kina globalt sett definitivt en av våre mest strategiske og viktige økonomiske partnere, og dette vil bli forsterket, sa Mbeki etter å ha undertegnet en rekke økonomiske samarbeidsavtaler med Kina.

Men den sørafrikanske analytikeren Peter Draper mener det er en viss fare for at Kina vil forsøke å bruke Sør-Afrika som dumpingplass for billige varer.

- Men det er mye å hente i et bredere økonomisk samarbeid, sier Draper.

Handel


Sør-Afrika brøt forbindelsen med Taiwan og opprettet diplomatiske forbindelser med Kina i januar 1998. Siden da har den tosidige handelen mellom de to landene økt raskt, og i 2005 ble Sør-Afrika Kinas nest største handelspartner, bare slått av USA.

Samhandelen preges av store skjevheter. Mens sørafrikanerne importerer ferdige kinesiske varer, eksporterer de selv stort sett råvarer til Kina, ett av de klassiske kjennetegnene på en kolonis forhold til en kolonimakt.

Mbeki sier han er sikker på at kineserne ikke vil gjenta det han kaller den klassiske feilen i økonomisk historie.

- Kina forstår at landet ikke kan oppnå varig velstand på bekostning av velstanden i Afrika, skrev Mbeki nylig i en artikkel.

Får kritikk


Kineserne er svært vare for alle anklager om utbytting av Afrika, skrev nyhetsbyrået AFP tirsdag.

- Merkelappen «nykolonialisme» kan ikke klistres på Kina, sa den kinesiske visehandelsministeren Wei Jianguo denne uken.

Kinesernes opptreden i Afrika er preget av det noen vil kalle realpolitikk og andre kynisme. Under sitt besøk i Sudan undertegnet president Hu en avtale som gir Khartoum-regjeringen et rentefritt lån på 80 millioner kroner.

Menneskerettighetsgrupper har kritisert denne avtalen, og mener regjeringen i Khartoum ikke bør få slik hjelp så lenge krisen i Darfur vest i Sudan fortsetter. De kritiserer også Kinas støtte til Robert Mugabes ytterliggående regime i Zimbabwe. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus