Video viser amerikansk angrep på britiske soldater

De amerikanske jagerflypilotene jubler over å ha truffet et mål på bakken i Irak. I neste øyeblikk går det opp for dem at de har truffet sine egne allierte. En britisk soldat ble drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannias utenriksminister Margaret Beckett (til høyre på bildet. sammen med sin israelske kollega Tzipi Livni) sier regjeringen i London har bedt USA om å legge fram så mye informasjon som mulig om episoden der en britisk soldat omkom i skyting fra et amerikansk fly i Irak. Cockpitopptak fra flyet skaper opphisselse i Storbritannia. USA godkjente tirsdag at de hemmeligstemplede opptakene kan oppdateres. (Foto: Ronen Zvulun, SCANPIX/REUTERS)Storbritannias utenriksminister Margaret Beckett (til høyre på bildet. sammen med sin israelske kollega Tzipi Livni) sier regjeringen i London har bedt USA om å legge fram så mye informasjon som mulig om episoden der en britisk soldat omkom i skyting fra et amerikansk fly i Irak. Cockpitopptak fra flyet skaper opphisselse i Storbritannia. USA godkjente tirsdag at de hemmeligstemplede opptakene kan oppdateres. (Foto: Ronen Zvulun, SCANPIX/REUTERS)

London (NTB-Reuters-DPA): Videoopptaket av dramatikken i cockpiten ble vist på TV-kanaler verden rundt tirsdag, til forkleinelse både for britiske og amerikanske forsvarsmyndigheter.

«Jeg må spy» og «Vi kommer i fengsel» er noen av de umiddelbare reaksjonene til pilotene idet de får høre at de har drept en britisk soldat.

Det var den britiske avisen The Sun som fikk fatt i videoen og offentliggjorde innholdet.

Tirsdag ettermiddag ble det kjent at USA nå offisielt vil offentliggjøre den til nå hemmeligstemplede videoen fra hendelsen, som skjedde i mars 2003.

Avbrøt gransking


Det var den 25 år gamle visekorporalen Matty Hull som ble drept i angrepet.

Før helgen måtte en dommer i Oxfordshire vest for England avbryte den rettslige granskingen av korporal Hulls død. Årsaken var at forsvarsdepartementet i London ikke ville legge fram sin kopi av opptakene fra cockpiten i det amerikanske flyet, melder BBC.

Des Browne, Storbritannias forsvarsminister, sa tirsdag at det er godt nytt for Matty Hulls familie at filmen blir offentliggjort.

- Jeg forstår at dette må ha vært opprørende for Hulls familie, og jeg er glad for at vi har løst det, sa Browne.

Videoen og hendelsen den avdekker har skapt harme i Storbritannia, ikke minst fordi episoden ble forsøkt holdt hemmelig.

At den amerikanske flybesetningen var klar over hva den hadde gjort, framgår med all mulig tydelighet av opptaket. Det er spekket med opphisset banning av det groveste slaget, går det fram av den ordrette gjengivelsen i London-avisen The Sun.

Trofast alliert


Regjeringen i London har vært president George W. Bushs mest trofaste allierte i krigen i Irak, til tross for stadig sterkere krigsmotstand innad i Storbritannia. Avsløringen av det tragiske tilfellet av «friendly fire» - skyting mot sine egne - nær Basra i Sør-Irak i mars 2003 vil trolig skjerpe denne motstanden.

For regjeringene i London og Washington er det ekstra alvorlig at episoden slås opp samtidig som amerikanerne vurderer å kutte ut støtten til britiske Rolls-Royces utvikling av en jetmotor til det felles kampflyprosjektet F-35 Joint Strike Fighter. Mange briter spør seg nå hvor mye «the special relationship», det spesielle forholdet til USA, egentlig er verdt.

Hemmelig


Et annet spørsmål er hvordan The Sun har fått tilgang til cockpitopptakene fra det amerikanske flyet, som ble behandlet som hemmelige av det britiske forsvarsdepartementet - med den enkle begrunnelse at det allerede var hemmeligstemplet i USA. Svaret kan ligge i at The Sun ikke bare er Storbritannias største dagsavis, men også en svært rik avis.

- Amerikanerne er våre store allierte. Men familier som har mistet sine kjære i episoder av denne typen, har krav på å få vite hva som skjedde. Sannheten må fram. USA må sørge for at flymannskapet forklarer seg, skrev The Sun på lederplass tirsdag.

Det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon opplyste at det ikke har vært reist disiplinærsak mot de to amerikanske pilotene, og at det ikke var noen umiddelbare planer om å revurdere dette, skriver BBC. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus