Vil la sjefen åpne din e-post

Politiet er motstander av regjeringens forslag til ny forskrift for håndtering av arbeidstakeres e-post. Behovet for e-post som bevis bare øker, mener de.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet mener det er nødvendig å sikre epost som bevis og vil la sjefen sjekke din jobb-korrespondanse. Ill.foto: ScanpixPolitiet mener det er nødvendig å sikre epost som bevis og vil la sjefen sjekke din jobb-korrespondanse. Ill.foto: Scanpix

Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) har siden oktober hatt forslaget ute på høring. Etter utvidet svarfrist har nå også politi- og påtalemyndigheter svart. Økokrim mener forslaget svekker muligheten til å bekjempe kriminalitet, mens Oslo statsadvokatembete mener politiets behov for å bruke e-post som bevis, bare øker, melder Aftenposten.

«Et regelverk som foreslått, vil kunne medføre at en kategori bevismidler som blir stadig viktigere i våre straffesaker, langt på vei forsvinner. Slik sett kan det sies at forslagene vil kunne svekke samfunnets evne til å avdekke kriminalitet», skriver Økokrims sjef Einar Høgetveit i en høringsuttalelse.

«I den senere tid har beslag av innhold i e-postkasser vist seg å være sentrale bevistilbud i flere straffesaker. For datakriminalitet og visse former for økonomisk kriminalitet er dette åpenbart, men i et samfunn hvor bruk av elektronisk kommunikasjon, herunder e-post, er økende, vil politiets behov for å nyttiggjøre seg dette som bevis også øke», følger førstestatsadvokat Lasse Qvigstad opp.

Justisdepartementet er skeptisk til at forslaget tar utgangspunkt i at ansattes behov for beskyttelse er sterkere enn arbeidsgivernes behov for tilgang til e-posten.

Ifølge FADs forslag har de ansatte krav på en privat sfære også på jobben, og arbeidsgivere skal som hovedregel ikke ha adgang til ansattes personlige e-post. Forskriftene kan tre i kraft til høsten. (©NTB)
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus