Krigsrett for Irak-nekt

Løytnant Ehren Watada i den amerikanske hæren nektet å dra til Irak og gjøre tjeneste i en krig han mener er urettferdig. Nå står han for krigsrett i USA, anklaget for svik mot sine medsoldater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Løytnant Ehren Watada i USAs hær holder pressekonferanse om sin beslutning om å nekte å gjøre tjeneste i en krig han mener er urettferdig. Nå står han for krigsrett, tiltalt for ordrenekt. Foto: Robert Sorbo, SCANPIX/ REUTERSLøytnant Ehren Watada i USAs hær holder pressekonferanse om sin beslutning om å nekte å gjøre tjeneste i en krig han mener er urettferdig. Nå står han for krigsrett, tiltalt for ordrenekt. Foto: Robert Sorbo, SCANPIX/ REUTERS

Rettssaken mot Watada skulle innledes ved militærbasen Fort Lewis i delstaten Washington nordvest i USA mandag. Han risikerer opp til fire års fengsel for manglende oppmøte til oppdrag og for å ha vist oppførsel som er uverdig for en offiser.

- Jeg hadde aldri kunnet tenke meg at vår øverste leder ville misbruke tilliten vi viste ham. Da jeg leste om de bedragerske argumentene Bush-regjeringen brukte for å starte og videreføre denne krigen, ble jeg sjokkert, har Watada sagt offentlig.

- Hvis presidenten kan misbruke min tillit, må jeg på min side se kritisk på det han ber meg gjøre, het det videre i denne uttalelsen. Ifølge tiltalen mot Watada var disse offentlige uttalelsene egnet til å svekke kampmoralen hos soldater som allerede var sendt til Irak.

Menneskerettsorganisasjonen Amnesty International hevder at hvis Watada blir dømt og sendt i fengsel, må han betraktes som samvittighetsfange. Retten til å nekte militærtjeneste av samvittighetsgrunner er nedfelt i en rekke internasjonale avtaler, framholder Amnesty. (©NTB)Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus