Maner til ro rundt fugleinfluensa

Norsk professor maner til ro rundt fugleinfluensa. Viruset har de siste fire årene tatt livet av 164 mennesker på verdensbasis. Til sammenligning dør 1.000 mennesker hvert år av vanlig influensa, bare

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

7000 høner må holde seg innendørs hos økobonden Runar Sørli i Skjeberg i Østfold etter at det har blitt konstatert fugleinfluensa i England. Her bonden med noen av hønene. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX7000 høner må holde seg innendørs hos økobonden Runar Sørli i Skjeberg i Østfold etter at det har blitt konstatert fugleinfluensa i England. Her bonden med noen av hønene. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

Siden 2003 har Verdens helseorganisasjon (WHO) registrert 270 tilfeller av fugleinfluensa hos mennesker. De fleste i Sørøst-Asia. 164 av disse er døde. Alle hadde hatt kontakt med smittede fugler.

Dette betyr at fugleinfluensaviruset i gjennomsnitt har tatt livet av 41 mennesker per år på verdensbasis i løpet av de fire siste årene. Til sammenligning krever vanlig influensa omkring 1.000 menneskeliv hvert år bare i Norge.

- Det er viktig å få et riktig perspektiv på ting og ikke skremme livet av folk. Grunnen til at fugleinfluensa smitter dårlig mellom mennesker er at det ikke er tilpasset mennesker. For å bli smittet kreves det massive doser og nærkontakt med smittede dyr, sier professor i virologi ved Universitet i Bergen, Karl-Henning Kalland, til Neste Klikk.

Sannsynlig at ingenting skjer


I sin nåværende form utgjør viruset ingen stor fare for mennesker, men en har fryktet at viruset kan mutere slik at det begynner å smitte fra menneske til menneske på samme måte som en vanlig influensa.

Gregory Hartl, som er talsmann i Verdens helseorganisasjon, sa i helgen at «en mutasjon kan oppstå når som helst,» og at det har bygget seg opp en følelse av falsk trygghet i Europa.

Kalland, som i tillegg til å være professor, også er instituttleder ved Gade-instituttet og overlege ved Haukeland, er ikke like kategorisk:

- Om det kommer til å skje en mutasjon i fugleinfluensaviruset slik at det smitter like effektivt mellom mennesker som et vanlig influensavirus, vet vi ikke. Vi kan ikke utelukke det, men det er en betydelig sannsynlighet mot det. Sannheten er at det er ingen som kan vite det helt sikkert, uansett hvor mange eksperter du spør, sier han til Neste Klikk.

- Det er større sjanse for at det kommer en pandemi før eller senere som skyldes et annet virus enn fugleinfluensaviruset, enn at vi får en fugleinfluensapandemi, fortsetter han.

Nærkontakt


Alle som har mistet livet etter å ha blitt smittet av fugleinfluensaviruset har hatt nærkontakt med fuglene.

- Det er usikkert om folk har smittet hverandre. Det finnes riktignok et tilfelle i Sørøst-Asia der det mistenkes at familiemedlemmer kan ha smittet hverandre, men det er ikke dokumentert. I det hele tatt finnes det ikke dokumentasjon på at det kan smitte fra person til person.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus