Rådmannen refser seg selv

Korrupsjonen i Bærum kommune skyldes delvis svak internkontroll. På en pressekonferanse i dag kom rådmannen med krass kritikk av seg selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Saken er uverdig og vond når så alvorlige forhold som dette har fått lov til å eksistere i eiendomsforvaltningen, sa rådmann Elisabeth Enger ifølge budstikka.no.

Les granskningsrapporten her.

Hun viste til granskningsrapporten da den ble fremlagt på en pressekonferanse i morges. Til sammen er ni menn siktet i korrupsjonssaken, tre av dem var ansatt i Bærum kommune.

Rådmann Elisabeth Enger i Bærum kommune på pressekonfransen mandag hvor korupsjonsrapporten ble presentert. (Foto Terje Bendiksby / SCANPIX)Rådmann Elisabeth Enger i Bærum kommune på pressekonfransen mandag hvor korupsjonsrapporten ble presentert. (Foto Terje Bendiksby / SCANPIX)

Enger påpekte at hun var kjent med noen utilfredsstillende forhold i eiendomsforvaltningen, men innrømmet at hun ikke hadde vært klar over at avdelingen var så lite gjennomsiktig og hadde så dårlig styring og kontroll.

- Det er mitt ansvar at lover og regler følges. Kritikken fra granskningsutvalget viser at jeg ikke har vært flink nok, sa hun.

Selv om rådmannen tar selvkritikk for ukulturen som har utvikle seg, vurderer hun ikke å fratre:

- Det er det ikke opp til meg å vurdere min stilling. Jeg mener at riktige måte å ta ansvar på er å få ryddet opp.

Fjernet kontrollerstilling


I skandalen som ryster kommunen er tre tidligere ansatte, deriblant eiendomsjefen, siktet for grov korrupsjon.

Rapporten som ble lagt fram i dag peker blant annet på grove regelbrudd og svak internkontroll som årsaker til at korrupsjonen kunne bli så utbredt.

Rådmannen fikk krass kritikk fra granskningsutvalget for i 2003 å ha fjernet kontrollerstillingen. Kontrolleren hadde i oppgave å sjekke at alt går rett for seg i kommunen.

«Vi finner grunn til å stille spørsmål ved de vurderinger som ble gjort ved avvikling av denne kontrollfunksjonen. Dette er basert på de funn granskingsteamet har gjort i forhold til manglende etterlevelse og kontroll i eiendomsforvaltningen,» heter det i rapporten.

Kontrolleren ble fjernet i forbindelse med en omfattende nedbemanning, da totalt 250 stillinger ble kuttet, melder budstikka.no.

Relaterte saker:

Korrupt i lang tid
Siktet for grov korrupsjon mot Bærum kommune


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus