Satser 10 milliarder på solenergi

Orkla tror solceller om noen år er konkurransedyktig energi og har satset 10 milliarder kroner på den norske solcelleprodusenten REC.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Orkla-direktør Ole Enger (t.h.) og konserndirektør Dag Opedal har satset 10 milliarder kroner på solenergi i selskapet REC. (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX) Orkla-direktør Ole Enger (t.h.) og konserndirektør Dag Opedal har satset 10 milliarder kroner på solenergi i selskapet REC. (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX)

Oslo (NTB-Bård Idås): Mandag kjøpte Orkla 12,5 prosent av aksjene i REC (Renewable Energy Corporation) fra nederlandske Good Energies Investment (GEI). Prisen var 6,5 milliarder kroner.

Nå er Orkla største eier i selskapet, og posten på 39,99 prosent har totalt kostet selskapet 10 milliarder kroner.

- Vi har tro på solenergi vil være konkurransedyktig uten noen form for subsidier om noen år. Vi tror REC står foran en interessant reise, og den reisen vil Orkla være med på, sa konserndirektør Ole Enger i Orkla på en pressekonferanse mandag.

Ifølge Enger har Orkla ingen planer om å øke eierandelen i REC ut over de 39,99 prosentene de har etter dette oppkjøpet.

REC-fall


Oslo Børs steg Orkla med nesten fire prosent mandag, mens REC falt med over ni prosent.

Årsaken er trolig dels at Orkla bare betalte 105 kroner per REC-aksje, mens sluttkursen fredag var 159 kroner.

Dermed er markedet i tvil om den rette verdien på aksjen, selv om Orkla avviser at de har fått aksjene på billigsalg.

- Vi kan bare snakke for vår egen del, men sett fra Orklas side er dette en tilfredsstillende deal, sier Enger.

Trekant


Men Orklas REC-kjøp var ikke et rent aksjekjøp. Det er en avtale som består av flere transaksjoner mellom tre ulike aktører.

GEI har nemlig samtidig med salget til Orkla solgt 17,9 prosent av REC-aksjene til Q-Cells, en av verdens solcelleprodusenter. Oppgjøret skjer i Q-Cells-aksjer.

Orkla har gitt Q-Cells salgsopsjoner for opptil 15,9 prosent av aksjekapitalen i REC.

Og Orkla-eide Elkem Solar har inngått en avtale om å selge silisium til Q-Cells fram til 2018.

Strategi


Analytiker Viktor Jacobsen i meklerhuset SEB Enskilda mener Orkla har gjort en god handel.

- Dette er en svært strategisk avtale mellom store eiere i REC. Rabatten som Orkla fikk på REC-aksjene, må forstås i sammenheng med den langsiktige avtalen om leveranse av silisium til Q-Cells, sier Jacobsen.

- Orkla har satset 10 milliarder på solceller. Er det en dristig investering?

- Nei, det synes jeg ikke. REC er et av verdens best posisjonerte selskaper innen solenergi akkurat nå, og er i forkant av den industrielle utviklingen, mener han. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus