Taliban truer med 2.000 selvmordsbombere

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske generalen Dan McNeill har overtatt kommandoen over de mer enn 35.000 NATO-soldatene i Afghanistan. Taliban-militsen truer McNeill og hans folk med 2.000 selvmordsbombere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

NATOs nye militære toppsjef i Afghanistan, den amerikanske generalen Dan McNeill, har overtatt kommandoen over de vestlige styrkene. Det skjedde ved en seremoni i Kabul søndag, der også Afghanistans president Hamid Karzai (i midten) og McNeills britiske forgjenger David Richards var til stede. Den afghanske Taliban-militsen truer NATO med nye selvmordsangrep. (Foto: Ahmad Masood, SCANPIX/REUTERS) NATOs nye militære toppsjef i Afghanistan, den amerikanske generalen Dan McNeill, har overtatt kommandoen over de vestlige styrkene. Det skjedde ved en seremoni i Kabul søndag, der også Afghanistans president Hamid Karzai (i midten) og McNeills britiske forgjenger David Richards var til stede. Den afghanske Taliban-militsen truer NATO med nye selvmordsangrep. (Foto: Ahmad Masood, SCANPIX/REUTERS)

Kabul (NTB-Reuters-AFP): McNeill avløste søndag formelt sin britiske forgjenger David Richards i en seremoni ved den NATO-ledede ISAF-styrkens hovedkvarter i den afghanske hovedstaden Kabul. Afghanistans president Hamid Karzai deltok i seremonien.

Samme dag truet Taliban-lederen mulla Hayatulla Khan i et intervju med nyhetsbyrået Reuters med «det blodigste året hittil» for de utenlandske styrkene i Afghanistan. Kampen begynner for fullt så snart våren kommer, framholdt han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De 2.000 selvmordsbomberne står klare til å slå til når snøen begynner å smelte, hevdet mullaen. - Vi er ferdige med 80 prosent av forberedelsene til å bekjempe de amerikanske og andre utenlandske soldatene, sa Hayatulla Khan.

Han tilføyde at de 2.000 som nå er klare til å ofre livet i selvmordsangrep, bare utgjør 40 prosent av de frivillige som har meldt seg til slike oppdrag. Det betyr i så fall at 5.000 mennesker er villige til å sprenge seg selv i lufta i kampen mot det de oppfatter som utenlandske okkupanter.

Hvis det skulle vise seg å stemme, vil krigen i Afghanistan langt på vei endre karakter. Selvmordsaksjoner var ifølge Reuters en nesten ukjent taktikk i Afghanistan inntil militante aktivister i fjor begynte å lære av de mange slike aksjonene i Irak. (©NTB)