Taliban truer med 2.000 selvmordsbombere

Den amerikanske generalen Dan McNeill har overtatt kommandoen over de mer enn 35.000 NATO-soldatene i Afghanistan. Taliban-militsen truer McNeill og hans folk med 2.000 selvmordsbombere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATOs nye militære toppsjef i Afghanistan, den amerikanske generalen Dan McNeill, har overtatt kommandoen over de vestlige styrkene. Det skjedde ved en seremoni i Kabul søndag, der også Afghanistans president Hamid Karzai (i midten) og McNeills britiske forgjenger David Richards var til stede. Den afghanske Taliban-militsen truer NATO med nye selvmordsangrep. (Foto: Ahmad Masood, SCANPIX/REUTERS) NATOs nye militære toppsjef i Afghanistan, den amerikanske generalen Dan McNeill, har overtatt kommandoen over de vestlige styrkene. Det skjedde ved en seremoni i Kabul søndag, der også Afghanistans president Hamid Karzai (i midten) og McNeills britiske forgjenger David Richards var til stede. Den afghanske Taliban-militsen truer NATO med nye selvmordsangrep. (Foto: Ahmad Masood, SCANPIX/REUTERS)

Kabul (NTB-Reuters-AFP): McNeill avløste søndag formelt sin britiske forgjenger David Richards i en seremoni ved den NATO-ledede ISAF-styrkens hovedkvarter i den afghanske hovedstaden Kabul. Afghanistans president Hamid Karzai deltok i seremonien.

Samme dag truet Taliban-lederen mulla Hayatulla Khan i et intervju med nyhetsbyrået Reuters med «det blodigste året hittil» for de utenlandske styrkene i Afghanistan. Kampen begynner for fullt så snart våren kommer, framholdt han.

De 2.000 selvmordsbomberne står klare til å slå til når snøen begynner å smelte, hevdet mullaen. - Vi er ferdige med 80 prosent av forberedelsene til å bekjempe de amerikanske og andre utenlandske soldatene, sa Hayatulla Khan.

Han tilføyde at de 2.000 som nå er klare til å ofre livet i selvmordsangrep, bare utgjør 40 prosent av de frivillige som har meldt seg til slike oppdrag. Det betyr i så fall at 5.000 mennesker er villige til å sprenge seg selv i lufta i kampen mot det de oppfatter som utenlandske okkupanter.

Hvis det skulle vise seg å stemme, vil krigen i Afghanistan langt på vei endre karakter. Selvmordsaksjoner var ifølge Reuters en nesten ukjent taktikk i Afghanistan inntil militante aktivister i fjor begynte å lære av de mange slike aksjonene i Irak. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus