FNs klimapanel varsler raskere oppvarming

Menneskeskapte klimaendringer kan gi en global oppvarming på over 6 grader dette hundreåret, konstaterer FNs klimapanel, IPCC.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menneskeskapte klimaendringer kan føre til en global oppvarming på over 6 grader dette hundreåret, skriver FNs klimapanel i sin nye hovedrapport, som legges fram i Paris fredag. (Foto: REUTERS/Jo Yong-Hak / SCANPIX)Menneskeskapte klimaendringer kan føre til en global oppvarming på over 6 grader dette hundreåret, skriver FNs klimapanel i sin nye hovedrapport, som legges fram i Paris fredag. (Foto: REUTERS/Jo Yong-Hak / SCANPIX)

Mest sannsynlig vil temperaturen på jorda øke mellom 1,8 og 4 grader innen 2100, sier IPCC i sin nye hovedrapport. Men klimapanelet utelukker ikke temperaturøkninger på opp til 6,4 grader, ifølge det endelige sammendraget av rapporten, som ble vedtatt natt til fredag.

Hvor stor temperaturøkningen blir, vil avhenge av om verden klarer å begrense utslippene av CO2 og andre klimagasser. Men selv om CO2-konsentrasjonene stabiliseres, er det allerede satt i gang en prosess som betyr at oppvarmingen vil fortsette i flere hundre år, heter det.

Både Norge og EU har satt som mål å unngå oppvarming over 2 grader. Alt over det karakteriseres som farlig, og kan ha store skadevirkninger.

Rapporten slår som ventet fast, «med mer enn 90 prosent sikkerhet», at den globale oppvarmingen de siste tiårene er menneskeskapt, det vil si et resultat av forbrenning av kull, gass og olje.

Havnivået ventes å stige mellom 18 og 59 centimeter. Stigningen er større enn i tidligere utkast, fordi klimapanelet har tatt hensyn til uventet rask smelting av isbreer og polaris. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus