Norsk bakteriefunn kunne hjulpet Afrika

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reisende fra Vest-Afrika kan ha brakt med seg den farlige bakterien Shigella til Norge, skriver vitenskapsbladet Nature. Det skjedde før legene var klar over at bakterien var i ferd med å utløse en ep

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Illustrasjonsbilde. Foto: Ullevål universitetssykehusIllustrasjonsbilde. Foto: Ullevål universitetssykehus

To reisende fikk stilt Shigella-diagnose da de kom hjem til Norge på slutten av 1990-tallet, het det på det anerkjente tidsskriftets nettsider torsdag. Men først nå har forskeren Philippe Guerin sett sammenhengen mellom denne diagnosen og den afrikanske epidemien.

I 1999 ble tre tusen mennesker i det vestafrikanske landet Sierra Leone rammet av den farlige sykdommen dysenteri, og rundt 100 av dem døde. Landet sto midt oppe i et utbrudd av Shigella, en bakterie som hvert år dreper mer enn en million mennesker verden over.

Ifølge Philippe Guerin kunne helsearbeiderne i Sierra Leone vært bedre rustet til å møte dysenteriutbruddet, hvis de hadde visst om utbruddet i Norge. Verdens helseorganisasjon WHO mener såkalte jetsettere fra vestlige land bidrar til spredningen av Shigella.

Den canadiske epidemiologen Kevin Kain sier vestlige reisende ofte er så smittefrie og generelt har så god helse, at smitte er enklere å oppdage hos dem enn hos mennesker i andre land. Dette er en viktig varslingsressurs som burde utnyttes bedre, sier han ifølge Nature. (©NTB)