Tyrkia sender krigsskip til Kypros

Tyrkia har sendt krigsskip til farvannet utenfor Kypros, melder den tyrkiske fjernsynsstasjonen NTV.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tyrkiske forsvarssjefen Yasar Buyukanit bekrefter at tyrkiske krigsskip er på plass utenfor Kypros (Foto: REUTERS / Fatih Saribas / Scanpix).Den tyrkiske forsvarssjefen Yasar Buyukanit bekrefter at tyrkiske krigsskip er på plass utenfor Kypros (Foto: REUTERS / Fatih Saribas / Scanpix).

Sterk misnøye med avtaler Kypros har inngått med Libanon og Egypt, som åpner for olje- og gassleting i Middelhavet, ligger bak, melder NTV.

Forsvarssjef Yasar Buyukanit avviser meldingene, men bekrefter at tyrkiske krigsskip er på plass utenfor Kypros.

- Våre krigsskip patruljerer alt Egeerhavet og det østlige Middelhavet, og vi trenger derfor ikke sende flere skip, sier Buyukanit.

Kypros har vært delt siden Tyrkia okkuperte nordspissen av øya i 1974, som et svar på et greskstøttet kupp i Nikosia.

Den gresk-kypriotiske regjeringen i Nikosia er internasjonalt anerkjent, mens Tyrkia er alene om å anerkjenne Den tyrkiske republikken Nord-Kypros.

Nikosia undertegnet 17. januar en grenseavtale med Libanon som åpner for leteboring etter olje og gass i Middelhavet. En lignende avtale ble inngått med Egypt i 2006.

Ankara har protestert kraftig og hevder avtalene undergraver tyrkisk-kypriotenes rettigheter.

- Tyrkia er fast bestemt på å beskytte sine rettigheter og interesser i det østlige Middelhavet og vil ikke godta forsøk på å undergrave disse, heter det i en kunngjøring fra tyrkisk UD. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus