Politiet slipper unna lovbrudd

- Jeg er lei av å piske en død hest, sier direktør Georg Apenes som lar politiet slippe unna Datatilsynets lange arm. Han unnlater dermed å bruke sine mulige tvangsmidler mot politiets lovbrudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Datatilsynets Georg Apenes mener politimyndighetene bryter loven, men griper ikke inn. - En delikat sak, sier han. Foto: Knut Falch / SCANPIXDatatilsynets Georg Apenes mener politimyndighetene bryter loven, men griper ikke inn. - En delikat sak, sier han. Foto: Knut Falch / SCANPIX

I en pikant strid om innføringen av elektroniske pass, mener Datatilsynet at Politidirektoratet (POD) bryter norsk lov å to konkrete punkt.

I et brev til direktoratet og deres overordnede i Justisdepartmentet (JD), skriver tilsynets direktør Georg Apenes at det neste «naturlige» skritt ville vært å varsle bruk av tvang mot direktoratet.

Men det skjer ikke.

- For å si det folkelig: det er jo grenser for hvor lenge man skal piske døde hester, lyder forklaringen fra direktør Georg Apenes til Neste klikk.

I sitt brev (datert 16. januar) heter det som forklaring at «iverksettelse av sanksjonering mot landets øverste politimyndighet fremstår imidlertid som lite hensiktsmessig skritt».

- En delikat sak


Bakgrunnen for den betente konflikten er innføringen av nye elektroniske pass i Norge. Da dette ble vedtatt høsten 2005 mente Datatilsynet prosessen gikk for fort.

Og i november foretok de et tilsyn hos POD og vedtok fem pålegg som direktoratet måtte utbedre eller forklare.


Etter en omfattende brevveksling mener Datatilsynet fortsatt at to punkt ikke er fyllestgjørende besvart fra politimyndighetene. Det gjelder forhold knyttet til sikkerheten ved passene samt informasjon til passholderne.

- En delikat sak, innrømmer Apenes og sier tilsynet har bedrevet «gjentatt masing» i sakens anledning.

- Det jo er et spørsmål om hvor langt man skal gå i retning av å erklære krig mot Justisdepartementet, sier den profilerte direktøren, som vanligvis ikke er kjent for å vike tilbake for konflikt.

Håper på Storberget


Men nå stiller altså Datatilsynet saken i bero etter mer enn ett års vedvarende strid med politimyndighetene. Likevel gjøres det klart at tilsynet opprettholder sitt vedtak om pålegg mot Politidirektoratet for brudd på både personopplysningsloven og dens forskrifter.

- Jeg håper nå politikerne i departementet skjønner at dette er meget utilfredstillende. Vi har ikke resignert, men trenger en pause før vi igjen skal begynne å piske den døde hesten, sier Apenes.

Datatilsynets direktør sier at han ikke har kontaktet justisminister Knut Storberget direkte om saken, men han «regner med at de har informasjonsrutiner i departementet».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus