Helen Bjørnøy ydmyket i Stortinget

Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) ble korrigert av sin egen partileder og filleristet av opposisjonen da hun var i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Regjeringen har ikke fastsatt et prosentvis mål for klimagassreduksjoner, sa finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen. Hun besvarte et oppfølgingsspørsmål fra stortingsrepresentant Børge Brende (H) etter at han ikke hadde fått noe klart svar fra Bjørnøy.

Finansminister Kristin Halvorsen (tv) møtte sammen med miljøvernminister Helen Bjørnøy for å besvare spørsmål i Stortingets muntlige spørretime onsdag Foto: Knut Falch / SCANPIXFinansminister Kristin Halvorsen (tv) møtte sammen med miljøvernminister Helen Bjørnøy for å besvare spørsmål i Stortingets muntlige spørretime onsdag Foto: Knut Falch / SCANPIX

Halvorsen korrigerte dermed miljøvernministeren, som har sagt til flere medier at Norge skal redusere utslippene med minst 20 prosent innen 2020, slik EU-kommisjonen foreslår.

Også statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har nektet å komme med noe prosentvis mål, og han har ifølge Aftenposten gitt Bjørnøy kjeft fordi hun har gitt en garanti om klimakutt.

Stoltenberg vil ikke kommentere saken, men sier via sin statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen at Kristin Halvorsen gir uttrykk for regjeringens syn.

Avsetter


- Jeg kan ikke huske at en partileder nærmest avsetter sin egen partifelle og miljøvernminister slik Kristin Halvorsen gjorde i den muntlige spørretimen, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten til NTB.

Han sier det er oppsiktsvekkende at Halvorsen gikk inn i rollen som miljøvernminister og korrigerte Bjørnøy for åpen scene.

Leder i Stortingets energi- og miljøkomité, Gunnar Kvassheim (V), sier at han aldri har opplevd at en statsråd har fått så klar beskjed fra en partileder om at det hun har garantert ikke er klarert i regjeringen.

- Resultatet er en svekket miljøvernminister i en tid da det er nødvendig med en sterk statsråd som setter seg ambisiøse mål og som er villig til å bruke nødvendige virkemidler for å nå disse målene, sier Kvassheim til NTB.

Åpen scene


Uenigheten i regjeringen ble brettet ut for åpen scene i Stortinget. Finansminister Kristin Halvorsen overtok flere ganger talerstolen for å svare på spørsmål som var rettet til miljøvernministeren.

Halvorsens statssekretær Roger Sandum sier at finansministeren har et konstitusjonelt ansvar for miljøspørsmål som bærekraftminister, og at hun ikke blandet seg inn i en annen ministers område.

Etter spørretimen ble Bjørnøy og Halvorsen omringet av journalister. Halvorsen gjorde så godt hun kunne for å avvise at de to er uenige:

- Norge skal ha minst like store ambisjoner som EU, men vi vil ikke si noe om prosenter ennå. Det vi jobber med nå, er de konkrete tiltakene for å nå målet om reduserte klimagassutslipp, sier hun.

Bjørnøy modererte sine egne uttalelser om at hun garanterer minst 20 prosent utslippsreduksjon.

- Det er naturlig at vi har som mål å ha en like ambisiøs klimapolitikk som EU. Men jeg har hele tiden sagt at beslutningen ikke er fattet i regjeringen, sier Bjørnøy.

Mobbing


Både Halvorsen og Bjørnøy avviser at miljøvernministeren har fått «kjeft» av Jens Stoltenberg.
- Det stemmer overhodet ikke, sier Halvorsen.

Hun oppfatter hardkjøret mot Helen Bjørnøy fra Gunnar Kvassheim (V) og Børge Brende (H) som ren mobbing.
- Jeg tåler ikke å se på det. Den tonen de to representantene har, kan ikke oppfattes som annet enn en arrogant, nedlatende mobbetone, sier hun.

Børge Brende sier det er Halvorsen som kan kalles mobber:

- Det er en avsporing av hele debatten. Hvis det er noen som mobber her, må det være Kristin Halvorsen og Jens Stoltenberg selv, som ikke gir sin egen statsråd ryggdekning for det hun har sagt, sier han.

Miljøbevegelsen syns det er skuffende at verken SV-leder Kristin Halvorsen eller Ap-leder Jens Stoltenberg kan bekrefte en målsetting om 20 prosents reduksjon innen 2020. Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken etterlyser Kristin Halvorsens støtte til sin egen miljøvernminister. (©NTB)

Personvernpolicy