Nytt giganthelseforetak

Regjeringen har besluttet å slå sammen Helse Sør og Helse Øst til Helse Sør-Øst RHF. Samtidig får alle helseforetakene i landet til sammen 800 millioner kroner ekstra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Utfordringene i hovedstadsområdet har vært erkjent lenge. Det har gått en Berlinmur gjennom hovedstaden i sykehusspørsmål, sa helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) da hun presenterte omorganiseringen onsdag.

Helseministeren sa at flere alternativer har vært diskutert, men regjeringen har landet på at det beste alternativet er å slå sammen de to regionene administrativt til en.

- Det vil bli et stort helseforetak i form av penger og ansatte. Men vi mener det er den beste måten å gjøre det på. Det vil føre til en bedre ressursutnyttelse i hovedstadsområdet. Vi vil kunne samordne forskerressursene og hindre en parallell oppbygging i Osloområdet. Det vil også føre til bedre utnyttelse av personell og IKT-utstyr, sa Brustad.


Senest 1. juni


Det er de to administrasjonene i Helse Sør og Helse Øst som slås sammen. Rundt 110 personer vil bli samlet under en direktør.

Styret for det nye regionale helseforetaket vil bli utpekt senest ved utgangen av mars. Det vil også bli etablert en interimsorganisasjon som skal forberede sammenslåingen. Den skal senest tre i kraft 1. juni.

- Arbeidsplassene i Skien og Hamar opprettholdes. Vi vil raskt bringe ansattes organisasjoner inn i prosjektarbeidet, sa helse og omsorgsministeren. Hun tilføyde at ingen ansatte skal sies opp som følge av sammenslåingen

Gir 800 millioner


Regjeringen foreslår at sykehusene skal få 800 millioner kroner i tillegg til de 75 milliarder kronene Stortinget bevilget i budsjettet for 2007.

275 millioner går til Helse Midt-Norge, 225 millioner til Helse Nord, 100 millioner til Helse Vest og 100 millioner til det nye Helse Sør-Øst.

I tillegg foreslår regjeringen at det gis 50 millioner kroner til lokale sykehusprosjekter og 50 millioner kroner til ulike rustiltak.

- Det er ingen hemmelighet at jeg har vært misfornøyd med deler av den økonomiske styringen i Helse Nord og Midt-Norge. Det har vært satt inn nye styrer og betydelige nye grep i den økonomiske styringen. Men hvis vi ikke hadde tilført flere midler, vil det ført til dramatiske kutt i pasienttilbudet. Derfor får Helse Nord så mye penger, sa Brustad.


Sterkere styring


Problemene i Helse Midt-Norge er særlig knyttet til St. Olavs hospital i Trondheim. Hvis det ikke ville bli tilført ytterligere midler, ville sykehuset måttet kutte 10 prosent, og det ville gått kraftig ut over pasientbehandlingen.

Helseministeren vil kreve en ekstern gjennomgang av den økonomiske styringen ved dette sykehuset. Helse Vest, Helse Sør og Helse Øst er de som har styrt best.

- Jeg kommer til å styre sektoren enda sterkere, særlig når det gjelder økonomien. Alle direktører og styreledere vil bli innkalt til departementet hver måned for å gi rapporter, sa Brustad.

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad varslet tidligere i januar endringer i organiseringen av Helse-Norge. En mulighet har vært nettopp sammenslåing av de to helseforetakene.

Et ankepunkt mot dagens ordning har vært at Rikshospitalet / Radiumhospitalet er lagt under Helse Sør, mens 60 prosent av pasientene kommer fra Helse Øst. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus